DELA

Världsmästare coachar på Åland

JUDO. Från och med onsdag nästa vecka fram till torsdag den 10 december besöker Daniela Krukower, 40, Åland.

Hon har sjätte dans svart bälte och mängder av meriter från sin framgångsrika judokarriär. Krukower föddes i Buenos Aires, Argentina, men flyttade tidigt med sin familj till Israel. Under sin professionella karriär kom hon emellertid att representera Argentina i bland annat tre olympiska spel. På Aten-OS 2004 skadade hon handen så pass illa i semifinalen att hon inte kunde fullfölja turneringen, varpå argentinska medier dubbade Krukower till ”Iron Lady” (Järnladyn).

Höjdpunkten kom 2003 då hon vann guld i damernas 63-kilosklass på judo-VM i Osaka.

Efter avslutad karriär 2009 har hon satsat på sin tränarkarriär, och är bland annat utbildningsansvarig i Krav Maga (samlingsnamnet för flera självförsvars- och närstridssystem med rötterna i Israel) för polisen i Buenos Aires.

Att hon mitt i sitt hektiska schema gör rum för nio träningsdagar på Åland har till stor del med hennes familj att göra. Daniela har sin bror Ariel samt brorsdotter Yael på Åland, och hon har faktiskt tränat på Åland tidigare.

– Ja, det var 1997 när jag gifte mig här som Daniela kom hit. Men hon hade fullt upp med träningar inför EM, så vi körde några pass på Åland med Eva Fellman och judoklubben, säger Ariel Krukower och skrattar.

Läs mer i onsdagens Nyan