DELA

Vardagshjälten Sivén prisades

ALLMÄNT. Han kom från Jakobstad till Åland 1981.
Drygt 30 år har passerat – men Tapani Sivéns engagemang är fortfarande lika starkt.
I går prisades idrottsledaren i Hem och skolas kampanj ”Vuxna skapar vänskap”.

Han jobbar på tullen till vardags, men att ta sig tid för elever och ungdomar i Eckerö och Hammarland har blivit något av ett andra yrke för Tapani Sivén.
Men själv tänker 62-åringen inte i de banorna.
För honom har det alltid varit självklart att ge sin tid till andra, och inom idrottsrörelsen har Sibbo-sonen varit aktiv i hela sitt liv. Rollen som ledare har han iklätt sig sedan 15-årsåldern.
– Jag drömde från början om att bli orienterare på elitnivå men märkte ganska snart att jag inte var nog hård för det. Jag var lite för lat, säger Tapani Sivén och skrattar.
Sedan han flyttade till Åland 1981 har han varit verksam i Eckerö IK och engagerat sig för att barn och ungdomar ska sättas i rörelse, motionera, friidrotta, orientera och löpa. Under vintern ser han dessutom till att ordna skidspår i Eckerö kommun.
För närvarande tränar han ett trettiotal barn och ungdomar – från Eckerö och grannkommunen Hammarland – i friidrott två gånger i veckan.


Delar med sig
I dagens samhälle där tid har blivit hårdvaluta har Tapani Sivén sett till att dela med sig av sin egen.
– Det där med att folk inte har tid i dag är ju skitsnack, faktiskt. Folk låtsas ha så jäkla bråttom och tror att livet måste vara inrutat efter en tidtabell. Tid finns det hur mycket som helst av om man vill. Jag säger som Alexander Stubb: åtta timmars sömn, åtta timmars arbete och så åtta timmars fritid man kan träna på, säger Sivén.
I ett råkallt Mariehamn premierades under gårdagen Eckeröledaren för sin aldrig sinande entusiasm.
Hem och skola, samarbetsorganisationen för föräldrar i skolor och dagis, överräckte en ”kompisuggla”, diplom och blommor till Tapani Sivén som är den tionde och sista eldsjälen som premieras i kampanjen ”Vuxna skapar vänskap” i Svenskfinland.
– Idén med kampanjen har varit att lyfta fram personer som gör något utöver det förväntade. Vi bad föreningar och privatpersoner att nominera personer till oss. Det drog i gång i höstas och kompisugglan som delas ut till Tapani är den sista, men kampanjen kommer att fortsätta eftersom det finns så många fler människor som är värda att lyfta fram. Tanken är att de lokala föreningarna delar ut sina egna kompisugglor framöver, säger Micaela Romantschuk-Pietilä, verksamhetsledare för Hem och skola.

Läs mer i torsdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax