DELA

Uwak på plats i Mariehamn

FOTBOLL. Efter veckor av visumstrul: i dag väntas Åland Uniteds klassförvärv Cynthia Uwak anlända från Nigeria.
– Tanken är att hon ska vara med i träning direkt, säger tränaren Gary Williams.

Strax innan jul damp ”Nigeriabrevet” ner i ÅU:s assisterande tränares Mikael Virtas mejlbox. Cynthia Uwak, dubbel finsk mästare med PK-35 och med OS-matcher för Nigeria på meritlistan, aviserade att hon ville spela fotboll för vice-mästarna Åland United under 2013.
Virta jublade inför det faktum att ”en av ligans bästa spelare” ville spela för hans klubb, men när Åland United kickade i gång försäsongsträningen den 3 januari fanns inte Uwak (som utsågs till Afrikas bästa spelare 2006 samt 2007) med. Visumansökningen har dragit ut på tiden, och 26-åringen har bidat sin tid hemma i Nigeria i två månader – men nu är väntan äntligen över.
– Går det som det är tänkt anländer hon Åland under onsdagen, säger Gary Williams som väntade Cynthia Uwak redan i går.
– Tanken var att hon skulle ha kommit på tisdag eftermiddag och sen åkt direkt ut till Eckeröhallen till träningen. Men hennes flyg från London till Stockholm blev inställt så hon tvingades till ytterligare väntan.

”Bra situation”
Att den tunna Åland United-truppen – med sexton kontrakterade spelare över säsongen 2013 – får ett tillskott av en kvalitetsspelare som Cynthia Uwak tas emot med öppna armar av Gary Williams.
– Så som vår truppsituation ser ut är det förstås suveränt att få in ambitiösa och duktiga spelare. Konkurrensen ökar och spelarna får mer chanser till vila. Dessutom är det positivt om vi kan bredda truppen på ett sånt sätt att dom som sitter på bänken i en match är spelare som kan gå in och göra skillnad på planen när dom får chansen.
Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Oskar Magnusson