DELA

Uppmaningen: Stötta oss

FOTBOLL. IFK Mariehamn är med i striden om en Europaplats – men publikstödet har aldrig varit sämre.
Nu hoppas laget att fansen sluter upp under ligaavslutningen.
– Spelarna är värda en större publik, säger tränaren Pekka Lyyski.
Tre omgångar återstår av Tipsligan och i kväll har IFK Mariehamn en sista chans att hålla medaljdrömmen vid liv. Motståndarna TPS är visserligen sju poäng före IFK på sin tredjeplats, men då Åbolaget har ett stenhårt derby mot topplaget Inter kvar att spela kan ålänningarna vid seger komma att jaga dem ända in i sista omgången.
– Så länge chansen finns måste vi gå för det. Det skulle betyda mycket för föreningen och fansen om vi avslutar serien bra och tar en Europaplats, säger anfallaren Saihou Jagne som liksom lagkamraterna hoppas på bättre publiktillströmning än tidigare under säsongen på de två hemmamatcher som återstår.
Trots att IFK Mariehamn varit med i toppen i år har det inte märkts på läktaren. Publiksnittet på 1.416 från i fjol, när laget slutade sjua i serien, har blivit till 1.405 i år. Publiksiffrorna från debutsäsongen 2005, då ett par-tre tusen personer följde IFK på Wiklöf Holding Arena, ter sig alltmer som en illusion i en åländsk fotbollsverklighet där spel i högsta serien blivit vardag.


”Nyhetens behag”
– Det var nyhetens behag när vi var nykomlingar, och det lockade folk till våra matcher. Jag tycker killarna är värda några hundra till i publiken varje match, särskilt i år när vi försökt att sätta en mer lokal prägel på laget, säger Pekka Lyyski och fortsätter:
– Samtidigt får man ha respekt för att många har det tajt ekonomiskt, och vi har kanske varit för dåliga på att synas ute i samhället.
Att ta ett elitlag för givet kan vara riskabelt i en idrottsvärld som dikteras av finansiella muskler och för ett IFK Mariehamn som budgerat med 1.600 pesoner per match.
– Självklart hade man hoppats på att vi skulle dra några hundra personer till per matcher, särskilt med tanke på att vi varit ett topplag i år. Jag vet att många tycker det är dyrt med 14 euro per match, men det är ju inte mer än vad det kostar att gå ut och äta en kväll, säger Marcus Olofsson.
– Vi har en grupp fans som ger ett fantastiskt stöd, som åker på bortamatcherna i Åbo och så. Fler borde göra som dom, och uppskatta att ha ett lag på den här nivån ännu mer. Vi är en liten förening med små medel, fortsätter Olofsson och får medhåll av lagkamraten Mattias Wiklöf.
– Klubben har varit fyra som bäst tidigare, så man kan inte räkna med att vara ett topplag för evigt bara för att vi är det nu. Publiken behövs för att skapa förutsättningar, och lag med en stark hemmapublik vinner ju dessutom oftast på hemmaplan.

oskar.magnusson@nyan.ax