DELA
Foto: Johan Orre

IFK Europasatsar inte ytterligare trots framgångarna

FOTBOLL. I och med måndagens seger mot FC Lahti blir IFK som sämst tvåa i Veikkausligan. Därmed väntar ett nytt Europaäventyr för grönvitt nästa säsong. Men någon ekonomisk Europasatsning blir det inte.
– Vi kommer att ha samma filosofi nästa år som i år, säger IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson.

I samma stund som IFK Mariehamn vann Finlands cup i fjol kvalificerade man sig för 2016 års Europa League-kval. Äventyret blev en omgång långt och efter förlusten mot norska Odd stannade prispengen på 200 000 euro.
När IFK möter Ilves på söndag har man siktet inställt på ligaguld. Skulle man lyckas premieras man med 250 000 euro av den europeiska fotbollsfederationen Uefa och får dessutom en biljett till nästa års Champions League-kval, vilket i sig är värt minst 300 000 euro. Slutar IFK tvåa väntar i stället ett nytt Europa League-kval och återigen åtminstone 200 000 euro.
Trots det har IFK, enligt klubbdirektör Peter Mattsson, inga planer på att investera ytterligare pengar i spelartruppen.
– Vi kommer inte att Europasatsa. I stället bygger vi vidare på det som gett oss framgångar i år: Kontinuitet, säger han.
Till i år reducerade IFK dessutom sin spelartrupp. Nyckelspelarna Otso Virtanen, Duarte Tammilehto och Petteri Forsell lämnade laget efter 2015 och på värvningsfronten blev Gabriel Petrovic den enda förstärkningen (utöver tredjemålvakten Craig Wight).
IFK:s trupp innehåller 20 namn. Peter Mattsson tänker sig en liknande trupp även nästa säsong.
– Tanken är att behålla samma antal spelare. Ett önskemål har varit att eventuellt utöka truppen med ett namn till nästa säsong men det återstår att se. Mycket beror på huruvida vi vinner ligan eller inte.

Jagar ersättare till Orgill

Det står redan klart att IFK-stjärnan Dever Orgill, som i år gjort tolv ligamål, lämnar efter säsongen. Enligt Peter Mattsson har IFK redan börjat se sig om efter tänkbara ersättare.
– Arbetet med att ersätta Dever Orgill har sedan flera veckor inletts. I och med att vi, sedan länge, vetat om att Dever tänker söka sig vidare har jag aktiverat mina kontakter och också pratat med en del agenter.
– Dever är en viktig spelare för oss och så klart svår att ersätta. Vem det än blir så har han en stor roll att fylla.