DELA

Tröjan i taket – Hannes Öhman historisk

INNEBANDY. Den som är bäst i Sverige är också bäst i världen. Hannes Öhman har varit i toppen i 20 års tid. På söndagkvällen förevigades tröjan och Öhman i Fyrishovs tak.
– Det finns så otroligt många minnen, säger Öhman.

Hannes Öhman svarar artigt på frågan om hur han minns karriärens början.
– Det var ju jättehäftigt. Då spelade man innebandy med de närmaste kompisarna. Vi umgicks dagligen och var som en familj. Det var en häftig tid det också.
Då var Öhman ung och lovande i Våsc och ÅSC. Laget från Åland spelade i högstaligan. Men sedan dess har så mycket hänt. För Hannes Öhman började det på riktigt med landslaget.
– Det var starten på karriären när man kom med för första gången. Självförtroendet ökar enormt när man får representera sitt land. Det handlar mycket om det. Det är inte de tysta och försynta personerna som är i toppen i sina idrotter.


Guldregn i Storvreta
2010 tog Storvreta sitt första SM-guld i Globen. Förstakedjan med radarparet Mika Kohonen och Hannes Öhman låg bakom alla Storvretas fem mål mot Täby, och Öhman gjorde ett. 2011 kom det andra efter stor dramatik. Finalen mellan Warberg och Storvreta stod 7-7 efter sudden death. Hannes Öhman gjorde fem av Storvretas sju finalmål. Det höll ändå på att sluta bittert när Öhman missade sin andra straff i straffläggningen, men Storvreta vann till slut den också.
Öhman avgjorde också finalen 2012. Två mål fram till 5-3 i sista perioden mot Dalen befäste Öhmans rykte som bäst när det gäller.
Till Storvretas hemsida säger Öhman att finalen 2011, straffen mot AIK i semifinalen förra säsongen och första SM-guldet är karriärens höjdpunkter. Men han kan lika gärna ha sagt något annat.
– Jag har ju upplevt så otroligt mycket, så det är svårt att sätta fingret på något. VM på hemmaplan, nationalsången och trycket från publiken till exempel. Det finns så otroligt många minnen när man börjar gräva i säcken. De där är väl hyfsat färska, säger Öhman.


Ceremoni och hyllningar
På söndagkvällen hyllades Öhman innan toppmatchen mellan IBF Falun och Storvreta. Det innebar att 13 VM-spelare från Sverige och Finland fanns på plats. Dessutom hade många svenska innebandykändisar tagit sig till läktarna för evenemanget.
Huvudpersonen själv tar det med viss ro och verkar gå in för matchfokus som vanligt.
– Jag har inga större tankar kring det. Det är häftigt och ärofyllt. Det ska bli en häftig match också, säger Hannes Öhman.

 

Läs mer i måndagens Nya Åland!

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax