DELA
Foto: Stefan Öhberg
Sigvard Helsings Bottnas Ambassadör är klar för final i amatör-SM tillsammans med kusken Karl Aikio. Det efter att ha vunnit sitt första lopp på över två år. På bilden, som är en arkivbild, ser vi Ambassadören tillsammans med Jeanette Karlsson.

Ambassadören tog första segern – på två år

TRAV. Sigvard Helsing-tränade Bottnas Ambassadör har vunnit sitt första lopp på över två år.
– Det kom som en överraskning. Jag trodde faktiskt inte att han hade det i sig längre, säger tränaren, tillika ägaren.

Det var under tisdagen som nu åttaårige Bottnas Ambassadör vann ett medeldistanslopp tillsammans med kusken Karl Aikio i Eskilstuna. Segern var valackens nionde på 85 starter, den första sedan juni 2016.
Ambassadören ledde från start till mål och segertiden skrevs slutligen till 1.16,5 över 2 140 meter bilstart. Noterbart är att ekipaget var ett av de minst betrodda och stod i nästan 43 gånger pengarna på vinnarspelet. Placeringen premierades med 30 000 kronor (2 880 euro).
– Jag är nog lika förvånad som spelarna, säger Sigvard Helsing och fortsätter:
– Jag visste att han kunde göra ett bra lopp men jag trodde inte att han skulle vinna.
Tisdagens lopp i Eskilstuna var det sista av tolv uttagningslopp till amatör-SM. Bottnas Ambassadör och Karl Aikio är därmed ett av tolv ekipage som gör upp i finalen, i Åby lördagen den 13 oktober. Startspåren lottas på söndag och förstapriset är på 125 000 kronor (12 010 euro).

Läs mera om detta i torsdagens Nya Åland.