DELA

Treier förbereder Ålandsidrottare mentalt

ALLMÄNT. Cristoph Treier ska hjälpa öspelsdeltagarna till framgång.
Med mental träning ska schweizaren förbereda idrottarna på alla tänkbara scenarion på Jersey nästa sommar.
– Jag vill ta bort mytbildningen om att sådant här bara är hokus pokus, säger Treier.
Öspelens supporterklubb på Åland ordnade i förra veckan en föreläsning i Kyrkby högstadieskola där Ålandsbekante Cristoph Treier föreläste om nyttan med mentalträning, varför den kan vara ett hjälpmedel i ens träning och varför de flesta toppidrottare i världen mentaltränar.
Föreläsningen kommer att följas upp med två stycken workshops under vinterhalvåret då de idrottare och ledare som är aktuella för öspelen på Jersey 2015 delas in i mindre grupper och fokusera på praktisk tillämpning av mental träning.
Nyan tog ett snack med Christopher Treier som tidigare bott på Åland (numera i Österbotten), och som har hjälpt såväl IFK Mariehamn som Åland United och rallystjärnor som Markus Grönholm och Jari-Matti Latvala under sin 20 år långa karriär som mental tränare.


Skillnad
– Det skiljer sig en del att jobba med proffs och att föreläsa inför exempelvis sådana som ska vara med på öspelen och är amatörer i stor utsträckning. För proffsen behöver man till exempel inte förklara varför mental träning behövs, säger Cristoph Treier.
– Jag vill ta bort mytbildningen och att bara de med svaga nerver behöver mental träning. Jag brukar jämföra det med glasögon, mental träning. Alla behöver inte mental träning eller glasögon, men när det snöar behöver alla glasögon. Lite så är det med mental träning, när något går fel kan även den starkaste behöva hjälp.
Att idrottare tar extra notis av mental träning som ett led i förberedelserna inför mästerskap eller stora tävlingar är inget ovanligt, enligt Treier.
– När folk har ett VM eller ett öspel framför sig så får man upp ögonen för mental träning. Jag försöker komma med konkreta råd med vad man kan göra.
Vad kommer du att prata med de åländska öspelsdeltagarna om?
– Jag vill att de redan nu ska börja visualisera vad som kan hända i tävlingen. Ta en friidrottare till exempel, när de föreställer sig en optimal prestation så är det ofta med perfekta förutsättningar, molnfritt och varmt. Jag vill att de ska göra om det och föreställa sig tävlingen i regn och blåst, för man måste förbereda sig på olika scenarier. Exempelvis om uppvärmningen inte funkar som den ska så ska man kunna reagera på ett sansat sätt, säger Christoph Treier.
Är rådet att ta det lugnt i sådana lägen?
– Ofta handlar det om stresshantering, men de flesta idrottare har faktiskt problem med att de är för lugna. Tränarna kan säga ’Håll dig lugn’, men då blir de för lugna. Man presterar som bäst när stressen ligger mellan 0 och 100, och då är 0 sömn och 100 panik, så man kan vara ganska stressad som idrottare och ändå prestera.
Cristoph Treier har från avstånd sett sin gamla samarbetspartner IFK Mariehamn vakna efter en svag första halva på säsongen till att nu blanda sig in i topp fyra-striden efter sex segrar på de senaste åtta matcherna.
– Jag visste hela tiden att IFK var bra, även när de gick dåligt i ligan. Många ifrågasatte Pekka Lyyski, men varför skulle han plötsligt ha blivit en sämre tränare? I augusti blev han Månadens tränare. Oftast handlar det om små saker när ett lag går dåligt; en spelare som har problem och inte presterar normalt och drar med sig de andra och så har man en negativ spiral där man inte vinner, säger Christoph Treier.


Girardelli sa det bäst
När vinsterna väl kommer byggs självförtroendet upp för ett lag, men Treier menar att självförtroendet måste byggas upp för att ett lag ska kunna börja vinna matcher.
– Utförsåkaren Marc Girardelli sa det bäst: ’Jag har inte bra självförtroende för att jag vinner, jag vinner för att jag har ett bra självförtroende’. Det summer ganska bra vad det handlar om. Man måste jobba med sitt självförtroende för att kunna vinna, och sen får man en positiv spiral, avslutar Christoph Treier.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax