DELA

Tre poäng på hemmaplan

INNEBANDY. Publikens enda chans att se Våsc på hemmaplan var i helgen. Ålänningarna förvaltade matcherna väl och kammade hem tre friska poäng och håller sig därmed kvar i toppstriden.
Våscs herrar mötte i sin första match i riksseriens herrtrea på hemmaplan bottenlaget Korpo IK. Redan efter drygt fem minuters spel satte Kim Ginman ettan genom ett dragskott från halva plan där bollen letade sig in bakom sommarålänningen Sebastian Björkman som vaktade motståndarnas mål.
Slarv i hemmazonen ledde till en onödigt enkel kvittering och första perioden präglades av enkla misstag från båda lag. Våsc öppnade betydligt piggare i andra perioden och i femte minuten kunde Henrik Engblom sätta in 2–1. Hemmalaget hade många fler lägen och visade ett självsäkert passningsspel, men många gånger uteblev avsluten trots bra lägen.
Sista perioden hann inte ens bli en minut gammal när Kim Mattsson trycke in 3–1 efter en diagonalpass från Peter Forsström. Engblom kände på stolpen i sjätte minuten innan Ginman slutligen kunde fastställa slutresultatet 4–1 efter att ha dribblat bort sin back och enkelt lyft in bollen.
– Vi hade många spelare med som fick chansen att testa på spel på den här nivån. Då blir förutsättningarna lite annorlunda, det är ovanligt i innebandyn att köra med tre femmor hela matchen, säger spelande tränare David Holmberg.

Dålig början
Han behövde dock aldrig bli orolig.
– Jag tycker det var ganska lugnt. Vår vikarierande målvakt Mikael Andersson gjorde en stabil insats. Vi har en målvakt bortrest och en som är febersjuk, då är det kul att ha en så här duktig spelare att tillgå.
Även i den andra matchen mot FBC Turku III körde Holmberg på med många nya spelare. Matchen slutade 2–2 efter mål av lagkapten Magnus Ljungars samt Holmberg själv.
– Vi var väldigt dåliga i början och hade svårt att komma igång vilket är ett problem vi haft hela tiden.

Knappade in
Holmberg flyttade om i formationerna och det gav laget ny fart.
– Vi borde ha vunnit och avgjort på slutet, men i och för sig kunde de också ha gjort det med sina chanser. Så vi är nöjda med oavgjort.
Våsc uppskattade möjligheten att få spela på hemmaplan, där hemresan kan ta tio minuter istället för tio timmar. Men som ovan nämnt var det här den enda hemmaomgången, något som kan ändras om laget tar klivet upp till tvåan där laget har hemmamatcher mot varje lag.
– Det är målsättningen och vi har alla förutsättningar. Nu knappade vi in en poäng på serieledarna (SC Sonics) som vi möter nästa omgång. Då ska vi matcha laget lite hårdare och ta in spelare som kan hjälpa oss, säger David Holmberg.

MALIN TILLSTRÖM
malin.tillstrom@nyan.ax