DELA

Trångt om rusandet på nyårsafton

Det var många som ville springa av sig lite julfläsk på nyårsafton.
Det var kamp redan om parkeringsplatserna på Mariebad när årets nyårsrus skulle springas.
Kön ringlade lång till anmälningsdisken inne på badet, förra året kom runt 300 löpare och i år 444 stycken. De hade kommit för att springa, lunka eller gå runt en lång bana som gick från Mariebad, runt Östernäs och Västernäs och tillbaka. Totalt var den långa banan 9,5 kilometer lång. Det fanns också en kortare på 7,4 kilometer.
I det friska vädret fick de flesta hålla igång innan starten med hopp på stället. De som satsade lite mer tog en kort löprunda redan innan loppet. Framför Mariebad fanns klubbjackor från hela Åland och en del idrottsprofiler. Tre vinnare vann utlottade champagneflaskor till kvällens festligheter och starten sköts av med en raket.
Det var många som i år hade med sig telefonen ut på löprundan, och oftast satt den fästad i ett band på armen. Lemlandssprintern Isak Karlsson var egentligen ute på fel distans men hoppades på lite teknisk hjälp.
– Det här gör jag mest som en kul grej. Jag lyssnar på musik under loppet, det hjälper till med takten, att hålla igång flödet i loppet, säger Karlsson.
Läs mer om Nyårsruset och om Nyårssimmet i morgondagens Nya Åland!

Erik Hallstensson