DELA

Tolvanens tuffa besked

FOTBOLL. Hon kom till Åland för att ta nästa steg i karriären.
Men nu står det klart att Marianna Tolvanen missar cupmatchen mot sin tidigare klubb på grund av knäskadan som hon ska opereras för.
– Det är psykiskt tungt, säger hon.
I kväll tar Åland United emot Honka i kvartsfinalen av den Finska cupen.
Ett lag som Nora Heroum och Marianna Tolvanen är välbekanta med. Inför årets säsong flyttade landslagsduon från Esboklubben till ÅU.
Dagens drabbning blir betydelsefull för United som föll i helgens ligamatch mot PK-35. Samma lag som slog ut åländskorna i just kvartsfinalen av cupen förra säsongen.
– Vi måste plocka fram vårt bästa spel och vinna matchen. Det är viktigt att vi spelar bra och visar att vi vill vinna efter helgens förlust. Dessutom vill vi stanna kvar i cupen, säger försvararen Pille Raadik.


Förvärrades
Men i mötet med Honka får Åland United klara sig utan Marianna Tolvanen. Den offensiva mittfältaren skadade sitt vänstra knä under landslagsturneringen på Cypern och måste nu opereras.
Hon beräknas vara tillbaka i spel om sex veckor.
– Det verkade inte så farligt först, men nu har det gått en månad och det blir bara värre och värre. Förhoppningsvis kan det fixas, det suger verkligen.
Den 21-åriga talangen valde spel i Åland United för att klubben, enligt henne, erbjuder de bästa möjligheterna att utvecklas som fotbollsspelare i Finland.
– Det är psykiskt tungt att inte få vara en del av laget. Jag flyttade hit för att få träna och spela fotboll.
Hur gör du för att hålla humöret uppe?
– Jag jobbar på det hela tiden. Det handlar bara om att se framåt och tänka positivt, men med min personlighet är det inte så enkelt.
Samtidigt känner hon ett stort stöd från lagkamraterna och familjen.
– Jag har tur som har bra folk omkring mig.


Vill ta initiativet
Tränaren Gary Williams lägger som alltid fokus på prestation och inte på resultat.
– Det viktigaste är att vi gör en bra insats. Men vi är inte ute efter att spela oavgjort och kommer inte att spela defensivt. Vi vill ta initiativet och vårt lag är redo för det.
Det senaste mötet lagen emellan, i premiären av ligan, slutade 3–3 efter en grym upphämtning av Åland United.
– Vi vet hur de spelar. De har riktigt bra anfallare som är målfarliga. Det gäller att stoppa dem, och det ska vi förbereda oss för. Vi måste försvara oss bra, säger Pille Raadik.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax