DELA

Tolvanen: Ska tillbaka till Champions League

FOTBOLL. Knäskadan har förstört hennes ligavår.
Men Marianna Tolvanen hittar inspiration i hösten – och Champions League-äventyret.
– Sådana matcher motiverar en verkligen att kämpa, säger Åland United-mittfältaren.
Åland United har fortfarande ett sparkapital i nyförvärvet från FC Honka: Marianna Tolvanen.
Landslagsanfallaren har ännu inte spelat en enda ligamatch för United. Den knäskada hon slog upp på under ett landslagsläger på Cypern i april har gjort att hon fått följa den första halvan av säsongen från sidan. En bristning i knäet håller henne borta från spel.

Tränar snart för fullt igen
– Nu är det vänsterknäet som jag har problem med. Under försäsongen var det högerknäet. Tyvärr är det ganska vanligt i min karriär, säger den luttrade 21-åringen.
Men nu har Tolvanen – som spelade EM för Finland i fjol – fått något att fästa blicken på i sin comebackjakt: Champions League-kvalet i Sarajevo den 9 till 14 augusti.
Om ett par veckor kan hon träna för fullt igen, och nu brinner Marianna Tolvanen för att hinna bli redo i tid för Åland Uniteds Europaäventyr.
– Det är en så stor motivation för mig att det finns inte. Om allt går som det ska kan jag komma i gång och träna för fullt relativt snart. Sen kanske jag inte kommer att hinna bli i min bästa form till augusti, men jag ska göra allt jag kan för att vara redo till dess. Helst ska jag spela någon ligamatch innan dess också, säger Åbotjejen som har spelat CL med Honka sedan tidigare.

Rutinerad
– Jag hoppas såklart kunna bidra med lite rutin till resten av truppen.
Champions Leagues kvalgrupp 7 innehåller förutom ÅU även värdklubben Sarajevo samt polska Medyk Konin och ZFK Kochani från Makedonien.
– Jag vet ingenting om de övriga lagen. Men känslan är att vi har hamnat i en bra grupp. Portugal hade varit en trevlig resa, men jag googlade Bosnien strax efter lottningen så nu vet jag vart vi ska i alla fall (skratt). Jag ser väldigt mycket fram emot det, avslutar Marianna Tolvanen.

Oskar Magnusson