DELA

Tjejerna först i Alandia Cup

FOTBOLL. Tjejerna går först i Alandia Cup.
I årets upplaga av turneringen har flicklagen ökat med hela 40 procent jämfört med föregående år.
– Det är jätteroligt att flicklagen blir fler och det märks att fotbollen blir allt mer populär bland tjejer, säger Mia Vierikko, lagledare i Lemlands och Jomalas kombinerade F11-lag.


Damfotbollen har genom historien ofta fått leda en normbrytande könsrevolution inom en konservativ idrott där den har slagits för sitt existensberättigande. Men med tiden har den vunnit mark; om några veckor spelar Finland EM-matcher i Sverige i ett haussat mästerskap. Och även i den mindre fotbollsvärlden syns tjejernas frammarsch: I Alandia Cup har pojkvinnare korats sedan 1978. 23 år senare deltog tjejerna för första gången, och till årets upplaga av turneringen – den 36:e i ordningen – ökar flicklagen med 40 procent jämfört med i fjol och uppgår till 34 stycken till antalet.
– Jag tycker det är jätteroligt att flicklagen blir fler. Det visar på hur populärt det är för tjejer att spela, säger Mia Vierikko som är en av ledarna i Lemlands och Jomalas kombinerade F11-lag.
För LIF/JIK inleddes söndagen med tre raka förluster. I dag väntar två nya matcher och på tisdag ytterligare två för Lemlands- och Jomalatjejerna.
På onsdag inleds slutspelet och på torsdags avgörs finalerna i pojk- och flickklasserna på Wiklöf Holding Arena.


Tretton lag fler än i fjol
Turneringschefen Thomas Fonsell har bråda dagar. Alandia Cup innehåller 2013 110 stycken lag, vilket är nytt rekord.
– Det är otroligt skoj att turneringen slår nytt rekord igen, säger Thomas Fonsell som och gläds över att flickklassen växer.
– Det är extra roligt att så många flicklag har hittat till Åland.
Under de fem speldagarna kommer 1.600 spelare och ledare att vara aktiva i Mariehamnsområdet. När den sista finalen är färdigspelad runt lunchtid på torsdag kommer 438 matcher att ha avverkats.

Oskar Magnusson
oskar.magnusson@nyan.ax