DELA

Tidernas första ÅM i löpskytte

LÖPSKYTTE. Det har arrangerats löpskyttetävlingar förut i Jomala, men aldrig ett renodlat åländskt mästerskap. I helgen var det dock dags.
(På bilden syns Niclas Nordlund.)
En gång i veckan under sommaren har de åländska löpskyttarna tränat på anläggningen vid skid- och skidskyttecentret i Jomala.
– Det är första gången vi satsar ordentligt. Förra veckan hade vi en instruktör på plats och det var helt perfekt. Det passade bra att ha ÅM veckan efter, säger JIK:s Niclas Nordlund.
Främst är det skidskyttar som deltar, men även löpare kan ha nytta av sporten.
– För oss skidskyttar är det här bästa träningen sommartid, säger Nordlund.
Dagen till ära invigdes en ny straffrunda som är förlagd vänster om skjutvallen istället för rakt bakom där den tidigare legat.
– När vi springer är straffrundan 100 meter, men vid skidning är den 150 meter. Den nya rundan är mycket backigare och tar mer på krafterna än tidigare.

Tidigare landslagsskytt
Med vid tidernas första ÅM är en klubb från Häverödal. Åland gästade dem i våras, och nu var det svenskarnas tur att ta färjan över.
– De har många juniorer på plats, så det är synd att vi inte kan erbjuda motstånd för dem. Den här helgen krockade med ett skidtunnelsläger i Finland där våra juniorer är, säger Niclas Nordlund.
Samtidigt tycker han att det är synd att Åland inte har någon i damklassen att matcha Häverödals Sabine Karlsson.
– Hon har varit med i svenska landslaget i skidskytte!
Herrklassen vanns till slut av Nordlund själv på tiden 51,59 efter totalt åtta straffrundor på de fyra skyttemomenten. Tvåa kom Anders Mattsson, HIK, på 54.42 efter elva bommar. I H50 kan Rune Nordin titulera sig ÅM-mästare efter seger på tiden 29,04 och elva bommar på tre skyttemoment. Tvåa kom Helge Lindroos, HIK, på tiden 30,23 och fem bommar samt trea Rune Karlsson, JIK, på 36,10 minuter och tre bommar.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax