DELA
Foto: Claes HellströmFIN START Joel Thölix, här i en tidigare diskustävling, gjorde en fin mångkamp i sin debut i Varberg.

Thölix tiokampssuccé

FRIIDROTT. 20-årige Joel Thölix drogs med en förkylning i somras och nådde aldrig några resultatmässiga höjder. Under Öspelen på Jersey noterades ålänningen, som numera studerar i Karlskrona och tävlar för KA 2 IF, för en femteplats i diskus samt två åttondeplatser i längdhopp samt i spjut.

I helgen gjorde den mångsidige friidrottaren debut i tiokamp i Varbergs-Mångkampen, och han gjorde det med besked: Joel Thölix satte personbästa i sju av de tio grenarna, noterades för 5 948 poäng (givetvis också det i ”pers” i sin första mångkamp) och vann tävlingen.

– Han hade 3 216 poäng efter första dagen och siktade på 6 000 vilket krävs för att få delta i senior-FM, men det gick inte riktigt så. Fast resultatet får han vara nöjd med, säger Joels pappa och tränare Bosse Thölix om Joel som bara är 52 poäng ifrån A-klassen.

 

Av alla personbästan Joel Thölix satte i helgen sticker längdhoppet på 6.54 ut. Så långt har ingen ålänning hoppat sedan Glenn Lindqvist hoppade 6.67 för fjorton år sedan. Det är också Lindqvist som har det åländska mångkampsrekordet på 7 578 poäng, satt 1999. Joel Thölix är Ålandsnia genom tiderna med helgens resultat. Dessutom är han 15:e bästa finländare i år bland seniorerna och sexa i H22-klassen, och 5 948 poäng hade också räckt till en fjärdeplats på 22-FM i somras.