DELA

Tennistjejer med framtid

TENNIS. MLK har en frodande juniorverksamhet där ett hundratal tränar regelbundet och ett dussintals aktivt deltar i tävlingar. Med ett hemmaöspel på kommande finns en konkret morot.
– Det är ett av mångas mål, säger tränaren Magnus Hjulström.
Ett hundratal juniorer fyller Bollhalla flera gånger i veckan. Sex av dem är Moa Mattsson, Josephine Fellman, Linda Öfverström, Ingegerd Hanses, Ingeborg Hanses och Josefine Nordlund.
De flesta av dem är kompisar också på fritiden och har tennis som det stora gemensamma intresset.
– Jag började med tennis eftersom alla i min familj håller på med det, berättar Nordlund som lockade med grannen Fellman.
Tjejerna tycker att serven är det svåraste momentet i sporten.
– Det ser så enkelt ut på tv, men när man själv ska försöka är det mycket svårare, säger Josefine Nordlund med ett skratt och de andra nickar medhållande.
Det att alla i gruppen är kompisar, har sina baksidor.
– Man slarvar nog lite mer när man spelar med kompisar, tror Fellman.

Vilse i hallarna
Lagidrotter är mycket stort i de 12-13-åriga tjejernas omgivning, men de trivs med den individuella satsningen.
– Man är ju på lektioner tillsammans, men man får spela själv och får inga skuldkänslor och tänker ”nu fick jag alla att förlora” som i andra sporter. Förutom när det är klubbkamper förstås, säger Nordlund.
Gänget tycker det är roligast att spela matcher på bortaplan. Mariehamn Lawn-Tennisklubb har många utbyten med föreningar i Sverige.
– Men det är lite läskigt när man kommer till riktigt stora ställen och inte hittar till banorna och när det är andra underlag, säger Josefine Nordlund.

Mot öspelen
Tjejerna tränar 3-4 timmar i veckan tillsammans med tränaren Magnus Hjulström.
– Vi har ju öspelen här hemma 2009 och då har de ju åldern inne eftersom man måste vara 14 år. Det är nog något alla funderar på och ett av de stora målen, säger han.
Könsfördelningen bland juniorerna i MLK är väldigt jämn.
– Det är nog lite ovanligt, det är nästan 50/50 och inte alls som i många andra klubbar där det ofta är mycket fler killar. En av orsakerna kan vara att vi har många kvinnliga tränare på tennisskolorna, det gör att man ser att tennis inte bara är en killsport.

Stor damturnering
Hjulström hoppas att tennisintresset håller i sig, och att sporten kan utvecklas ytterligare.
– Vi har lämnat in ett förslag till fritidsnämnden om att lägga om banorna i Idrottsparken och få till en riktig arena. Det är redan nu klart att vi arrangerar en stor damturnering för 17-20-åringar, som ett steg under Nordea Nordic Light Open. Banorna behöver ändå läggas om, så varför inte med ett underlag som ligger i tiden?

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax