DELA

Teknikstrulet fortsätter för Fredlund

MOTORSPORT. Det blev ett tvärt slut för Fredrik Fredlund i den andra EM-deltävlingen i Pro stock bike. På Santa Pod-banan i England i måndags rasade växellådan för Fredlund och favoriten Ulf Ögge kunde dryga ut sin ledning.
Det blev en sjätte plats för Fredrik Fredlund i den första EM-deltävlingen som kördes i Ungern i början av maj. Ett elfel ställde till det då och i kvartsfinalen åkte han ut. I helgen var det därför en revanschsugen Fredlund som körde på Santa Pod-banan i England. Samma bana som Fredlund tog EM-guld på 2008.
Och han tog sig också vidare från den första elimineringsrundan. Med tiden 7.3863 sekunder slog han ut Martin Bishop på 7.6490. I kvarten väntade sedan tuffast möjliga motstånd i den regerande Europamästaren Ulf Ögge från Sverige. Men det var återigen tekniken som visade sig vara det största hotet för Fredlund.
– Jag visste att jag var tvungen att ladda på ordentligt för att slå Ögge. Jag gjorde det också men i startögonblicket när jag släppte på kopplingen så rasade växellådan, säger Fredlund.
Fredlund tog sig därmed inte längre än till kvartsfinal i den andra deltävlingen.


Uppe halva natten
Redan under söndagskvällen hade Fredlund på känn att något inte stämde.
– Det var en helt ny motor och den visade tendenser på att något var fel. Vi höll därför på och skruvade i den till fyra på natten, säger han.
Nu ska motorn plockas ut och gås igenom för att teknikstrulet inte ska fortsätta i de resterande fyra tävlingarna. Nästa deltävling, alltså nummer tre av sex, körs i Finland i juli.
– Det är hemmaplan så vi får hoppas att det vänder, säger Fredlund.


Ögge vann på nytt
Vann deltävlingen i Santa Pod gjorde fjolårsmästaren Ulf Ögge, som också vann den första deltävlingen i början av maj. I finalen slog han Gert Jan Laseurs och i mål hade han tiden 7.1674.
– Det var inte bra att Ögge drog i från i täten. Men än är det inte kört för mig även oddsen att vinna EM blir klart sämre, säger Fredlund som fortfarande har siktet inställt på EM-guldet.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax