DELA

Tävlingsjakt på vilt med pil och båge

BÅGSKYTTE. Vildsvin, björn och buffel trängdes i skogen i Käringsund i helgen. Det handlar om naturtrogna måltavlor för deltagarna som gjorde upp i Baltic Arrow.
– Det här blir lite som en inofficiell landskamp mellan Finland och Sverige, säger Anders Gestberg (bilden).
Det är strålande väder i Eckeröskogarna där premiären för Baltic Arrow på Åland sker under lördagen. Det handlar om en bågskyttetävling där deltagarna skjuter på tredimensionella mål utformade i olika djurfigurer som till exempel björn, hjort, buffel och vildsvin.
Totalt rör det sig om 32 stycken djur utplacerade i olika verkliga scenarion och som tar omkring två timmar att ”fälla”. Beroende på var pilarna träffar, får skytten poäng som protokollförs av de medtävlande.
– Det påminner om golf, säger Tomas Dunard från Växjö.

Kräver mycket
Ja, 3D-bågskytte handlar precis som golf om att gissa distansen till målet och träffa så bra som möjligt. Dunard började skjuta med båge för omkring sju år sedan när en kompis lockade med honom. Nu när det är tillåtet med jakt med pil och båge på Åland, till skillnad mot hemorten Sverige, räknar han med många resor hit.
– Några gånger om året blir det nog! Jag har hört många som vill komma hit, säger han och fortsätter:
– Bågskytte kräver mer av en som jägare, man måste lära sig mer om hur viltet går för att komma tillräckligt nära, med skjutvapen kan man träffa på långt håll. På så sätt får även djuren en sportslig chans samtidigt som det inte stör omgivningen och är säkrare för övrigt folk.

Växande sport
Han använder sig av en Compoundbåge som han tycker fungerar bäst i jakt.
– Över en miljon vilt fälls i USA varje år, så det är en växande jaktsport i världen, säger Tomas Dunard.
Anders Gestberg är medarrangör till Baltic Arrow. Redan i höstas började Ålands bågjägarförbund förberedelserna med att bland annat hitta lämpligt markområde.
– Det här blir lite som en inofficiell landskamp mellan Finland och Sverige under två dagar. Vi har 35 tävlande här från båda länder, och en norrman som dessutom är ordförande för norska bågskytteförbundet, berättar han.

Lär sig mer
Han är mycket nöjd med tävlingen som är en viktig del i bågjakten på levande vilt.
– Vi har fått igång bågjakten på Åland och på det här sättet får vi mer uppmärksamhet och kan samtidigt utbyta kunskaper. Så det handlar dels om att umgås med andra, dels om att lära oss mer inom området, säger Anders Gestberg och fortsätter:
– Det här är ett sätt att ta jaktintresset vidare till nästa steg. Först krävs en vanlig jägarlicens, men dessutom måste man genomföra ett praktiskt prov där bågen ska godkännas enligt olika krav.
Efteråt är Ålands bågjägarförbunds ordförande Roger Pettersson mycket nöjd.
– En mycket jämn tävling överlag, men samtliga hade en jättetrevlig dag och vill gärna återkomma nästa år, säger han.

Text och foto: MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax