DELA
Foto: Lehtikuva / Jussi NukariTILLBAKA Robert Helenius (till höger) vann sin 20:e proffsmatch i helgen efter ett två år långt uppehåll på grund av skador och en segsliten tvist med sitt förra proffsstall Sauerland. Att Helenius numera bor i Lumparland gör proffsgalor i Mariehamn till en kittlande tanke för politiker som Anthonio Salminen (MSÅ).

Tar fajten – för proffsboxning

BOXNING. Robert Helenius väcker liv i proffsboxningsdebatten i Mariehamn.

Moderaten Anthonio Salminen vill riva upp det tio år gamla förbudet – men får mothugg av liberalen Sune Alén.

– En proffsboxningsgala innebär stora positiva värden för Mariehamn, säger Salminen.

– För mig handlar det om legitimerat våld, inte idrott, säger Alén.
Det tio år gamla förbudet mot att anordna proffsboxningsgalor i Mariehamn ifrågasätts. Under stadsfullmäktige i tisdags lämnade moderaten Anthonio ”Tony” Salminen in en motion där han menar att Mariehamns anläggningar bör nyttjas även för proffsboxningsgalor ”i syfte att skapa mer jämlika möjligheter för alla idrotter, tävlingar och sportgalor… samt för att öka antalet evenemang och aktiviteter i metropolen Mariehamn”.

För Nyan utvecklar Salminen sitt resonemang.

– Proffsboxning är tillåtet i såväl Finland som Sverige och vi i Mariehamn bör behandla alla idrotter lika så att ingen diskrimineras. Dessutom pratar man ofta om att Mariehamn behöver fler aktiviteter och turister och en proffsboxningsgala ger just det. En gala skulle också innebära stor massmedial exponering, säger Tony Salminen.

Att tungviktsesset Robert Helenius, numera bosatt i Lumparland, just gjort comeback i ringen är en av anledningarna till att proffsboxningsfrågan aktualiseras, menar Salminen.

– Det är ju lite charmigt att vi har en proffsboxare bosatt på Åland, och det skulle vara skoj att se honom boxas i Baltichallen. Det är jag nog inte ensam om att tycka.

Skaderiskerna förs ofta fram som ett argument emot proffsboxning. Hur ser du på det?

– Jag kan förstå kritiken, men det inträffar skador och olyckor inom motorsport, ishockey och ridsport också. Dessutom är det ju så att mängden proffsgalor inte minskar bara för att vi avstår från att arrangera dem i Mariehamn, då boxas man på andra orter i stället. Men jag tror att en gala skulle innebära stora positiva värden.

Liberalernas Sune Alén var en av de drivande politikerna bakom förbudet mot proffsboxning 2005.

Han har hört argumenten för proffsboxning förr, men inte vikt en tum i sin övertygelse.

– Historien upprepar sig, och det här kommer säkert att leda till en ny debatt. Jag kan inte säga att jag ser fram emot den, jag tycker bara det är olyckligt att den kommer tillbaka. Men Tony är smart som för fram det här nu när Robert Helenius bor på Åland. Vill man ha en förändring så är det kanske läge för det nu, säger Sune Alén som menar att Mariehamns politiker visar dubbelmoral om man tillåter proffsboxning.

”Principiellt problem”

– Det finns ett principiellt problem i att vi i Mariehamns stads lokaler ska bedriva idrott för barn och ungdomar, och sen använda dem till underhållningsvåld. För mig handlar det om legitimerat våld, inte idrott. Det går ju ut på att se till att motståndaren inte längre kan försvara sig.

Helst skulle Sune Alén se ett totalförbud mot proffsboxningsgalor över hela Åland.

– Det jag kan påverka är Mariehamn, men allra helst skulle jag förstås vilja påverka även landskapsregeringen. Men det låter ju inte så positivt med tanke på näringsministerns uttalanden.

Efter Robert Helenius segermatch mot Andras Csomor i helgen skrev Fredrik Karlström (MSÅ) ett Facebookinlägg:

”Grattis Robert Helenius! Är det inte dags för en proffsboxningsgala på Åland snart igen! I Jomala är allt möjligt.”