DELA

Tammilehto: IFK blev livsavgörande för mig

FOTBOLL. Den svåra knäskadan förstörde fjolåret.
De två inhoppen hittills har varit delsegrar på vägen tillbaka – valet av klubb har varit vitalt för att nå nästa steg som spelare.
– Att få lämna TPS för IFK blev livsavgörande för mig. Här kan jag fortsätta att utvecklas, säger Duarte Tammilehto.
Han hann med fyra matcher för sin nya klubb TPS innan knäet gav vika.
Duarte Tammilehto fick en mardrömssäsong 2013 – men IFK Mariehamns nyförvärv är på god väg tillbaka från sin korsbandsskada efter två raka inhopp i ligacupen.
– Kroppen känns bra nu. Men samtidigt är jag inte nöjd med hur jag har spelat i de två matcherna. Ibland är det frustrerande att inte få ut mer när jag vet vad jag kan, men samtidigt måste man ha tålamod. Jag har pratat med spelare jag känner som varit i liknande situationer, och alla säger att det tar tid innan man kommer in i tempot igen, säger Duarte Tammilehto.
På lördag kväll kan 24-åringen göra sitt tredje framträdande i Grönvitt i ligacupens semifinal mot VPS på WHA:s konstgräs.
– Jag kommer knappast spela 90 minuter. Men kanske mer än tidigare då jag fått en halvtimme och 45 minuter på mig.
Hur viktig tycker du att ligacupen är?
– Det är en försäsongsturnering bara, så jag väljer ju att vi går bra i ligan hellre än ligacupen 100 gånger av 100. Men å andra sidan är ligacupen ett bra sätt att bygga upp en vinnarmentalitet i laget. Vinner vi titeln får vi med oss ett bra självförtroende till ligaspelet, och det kan aldrig vara dåligt.
– Samtidigt måste vi ha stor respekt för VPS som gjorde en riktigt bra säsong i fjol. De brukar sätta höga press och vara svåra att få hål på.
Efter ett struligt och skadedrabbat fjolår i ett ekonomiskt tyngt TPS, och ett par säsonger i ett finansiellt minst lika pressat Honka före det (se artikel nedan) är Duarte Tammilehto glad över att ha hittat tryggheten i IFK Mariehamn.
– För mig och min karriär är det livsavgörande att komma till IFK. Alla spelare stack från TPS, och jag är verkligen glad att IFK värvade mig. Här får jag spela med bra spelare runt om mig, och det är enda sättet att utvecklas på.
– Det är extra roligt att David (Ramadingaye) är här. Vi känner varandra från juniortiden i HJK då vi också spelade centralt på mittfältet.
Du pratar om att utvecklas som spelare. Är den portugisiska ligan dit du vill komma en dag med tanke på att din mor är därifrån och du själv född i Portugal?
– Ja, det vore en jackpot om det blev så. Jag måste vara ärlig och inse att jag aldrig kommer att spela i Barcelona. Men Portugal tror jag faktiskt är möjligt för mig att nå. Det är ett stort steg, men inte jättestort.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax