DELA

Taktiska draget har lyft ÅU

FOTBOLL. Tränarduon ”vände” på mittfältstriangeln och centrerade anfallstrion.
Det har gett utdelning – och nu hoppas den assisterande tränaren Mikael Virta på en explosion mot NiceFutis i helgen.
– Vi har hittat ett spelsätt som det här laget klarar av, säger han.
Åland United har tidigare spelat ett 4-2-3-1 med två defensiva mittfältare. Men i matchen mot Merilappi United vände tränarduon på mittfältstriangeln och spelade i stället med en sittande mittfältare.
Samtidigt har yttrarna klivit in några steg i planen närmare den ensamma anfallaren i en uppställning som huvudtränaren Gary Williams kallat ett ”holländskt 4-3-3”.
Enligt tränarkollegan Mikael Virta finns det flera anledningar till den taktiska förändringen. En orsak är att laget får mer variation och större möjligheter att pressa och anfalla med topptrion mer centrerad.


Dolinsky högre upp
En annan anledning är att ÅU får ut mer av sin nyckelspelare Monica Dolinsky när hon tar ett kliv upp i banan från den tidigare, mer sittande, rollen.
– Hennes styrka är att hon läser spelet väldigt bra och gör rätt avväganden. Hon har ett bra distansskott och kommer lättare till de lägena, säger Mikael Virta.
ÅU:s assisterande tränare tycker att det är skönt att laget nu, efter mycket letande, har hittat ett bra grundspel och gladdes åt utdelningen mot TPS.
– Det var inte en felfri prestation. Men vi har hittat ett spelsätt som det här laget klarar av.
Något som bådar gott inför mötet med NiceFutis.
– Om vi bara kan upprätthålla en tillräckligt hög lägstanivå eller antingen explodera riktigt ordentligt så kan det bli en ganska härlig afton.


Totte Vesterlund