DELA

Svenska sändningar från ishockey-VM hotade på Åland

TV-SPORT. Först vinter-OS – nu kan de åländska tv-tittarna även gå miste om de svenska sändningarna från ishockey-VM i maj.
TV4 ska släckas ned i Finland och på Åland under turneringen.
– Förhandlingar pågår med TV4. Mer kan jag inte kommentera i nuläget, säger Pia Rothberg-Olofsson, vd på Ålands Radio och TV.
Under vinter-OS i Sotji i februari fick de åländska tv-tittarna följa Yles sändningar.
MTG – som tagit över de svenska OS-sändningarna från statliga Sveriges Television – tvingades att stänga ned sina sändningar i Finland eftersom de bara hade rättigheter för den svenska tv-marknaden. Följden blev att TV3, OS huvudkanal i Sverige, blev mörklagd i Finland och på Åland under de timmar på dygnet som tävlingarna pågick.
Nu kan scenariot vara på väg att upprepa sig till ishockey-VM i Vitryssland med start den 9 maj.
I ett pressmeddelande från Pargas Telefon AB konstateras att svenska TV4 kommer att mörkläggas i Finland under de timmar som VM-matcherna pågår, eftersom kanalen inte har några rättigheter på den finska marknaden. I Finland är det MTV3 som har sändningsrättigheterna för ishockey-VM.


Fyran öppen i fjol
I fjol kunde åländska tv-tittare följa TV4:s svenska sändningar, men vad nyordningen i år betyder är oklart.
Ålands Radio och TV är den myndighet som arbetar med att hitta en lösning med TV4 gällande Åland.
– Förhandlingar mellan oss och TV4 pågår. Mer än så kan jag inte kommentera i nuläget, säger vd Pia Rothberg-Olofsson.
Klart är i varje fall att en nedsläckning av TV4 på Åland ett par gånger per dag (se faktarutan intill för exakta tider) ställer till det rent tekniskt för Ålands tv-distributörer.
Under vinter-OS i Sotji stängde MTG själva ned TV 3. Men om TV4 tvingas att släcka ned på Åland måste bolag som MCA och Ålcom att stänga ned signalen manuellt.


”Sitter med Svarte Petter”
– Det kommer helt klart att ställa högre krav på oss. Vi måste se över hur vi löser det tekniskt eftersom vi inte gjort något sådant här tidigare, säger Richard Johansson, vd på Mariehamns centralantenn.
– Man märker att kampen om rättigheter till stora idrottsevenemang blir hårdare med åren. Landsgränserna blir allt tydligare och så hamnar vi någonstans mitt emellan.

 

Läs mer i tisdagens Nyan!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax