DELA

Svart – då ser fansen rött

ÖSPELEN. Den åländska Öspelsdräkten går helt i svart 2015.
Nu protesterar fansen mot avsaknaden av de åländska färgerna och flaggan.
– Vi vill göra en markering, säger Leif Salmén, ordföranden i Öspelens supporterklubb på Åland.
Ålands Öspelsorganisation presenterade i slutet av förra veckan Öspelsdräkten som ska pryda de aktiva och deras ledare under spelen på Jersey i sommar.
Dräkten har tagits fram i samarbete med Öspelsorganisationens sponsorer Paf och Posten Åland.
Dagen därpå gick Öspelens supporterklubb på Åland till kritik mot dräktens design i ett öppet brev till ÅIGA.
”I år har ÅIGA… valt att frångå den tidigare principen att Ålands ”landslagsdress” på något sätt skall spegla de åländska färgerna. Vi supportrar… är mycket besvikna. Svart associeras inte till Åland, skriver supporterklubben bland annat och tillägger:
”Vi föreslår, och önskar, att dräkten skulle kompletteras med Ålands flagga”.
Öspelens supporterklubb säger sig vara redo att betala tryckkostnaderna för att få en åländsk flagga på dräkten.


”Försvarar färgerna”
– Vi försöker alltid försvara de åländska färgerna. Det är inte så allvarligt egentligen, men vi vill göra en markering. Att dräkten går i svart behöver i och för sig inte vara fel, men då är det ännu viktigare att en åländsk flagga syns.
Som det är nu skiljer sig inte Öspelsdräkten så mycket från en träningsoverall man kan köpa i butik, säger ÖSPÅ:s ordförande Leif Salmén.
– Vår erfarenhet är att flaggan väcker uppmärksamhet utomlands, folk kommer fram och frågar var man kommer ifrån. Det blir som en symbol för ”nationen” på sätt och vis.
ÅIGA:s ordförande Peter Enberg är oförstående till supporterklubbens kritik.
I synnerhet när det bara är två provdräkter som har tryckts lagom till prins Edwards besök på Åland kommande vecka då ÅIGA ska överräcka en Öspelsdräkt till honom.


”Är förbannad”
– Resten av dräkterna trycks när vi har fått in alla beställningar och storlekar. Det blir kanske först i maj. Det här är en ickefråga, så jag förstår inte varför man går ut med ett brev på det här sättet. Alla får såklart tycka vad de vill om dräkten, och det kommer alltid att finnas åsikter. Från många av idrottarna har vi fått höra att den här helsvarta dräkten är den snyggaste någonsin, säger Peter Enberg.
– Och det är ingenting som säger att vi inte kommer att ha den åländska flaggan på dräkten i slutänden, men jag tycker att supporterföreningen kunde ha haft en bättre dialog med oss innan de går ut med sin kritik. Jag är faktiskt förbannad.
Att Öspelsdräkten går i svart har både med ekonomi och sponsorer att göra.
– Det är inte många dräkter som har de åländska färgerna i grunden, medan den här svarta finns i Pumas sortiment. Visst hade vi kunnat få en skräddarsydd i åländska färger, men då pratar vi helt andra priser. Dessutom passade svart utmärkt till Postens e-handelslogga. Det är inte sponsorerna som helt avgör designen, men vi har haft diskussioner och kommit fram till den här lösningen, säger Peter Enberg.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax