DELA

Sundselever sprang för Afrika

FRIIDROTT. Här springer eleverna i Sunds skola – för Afrika.
518 tillryggalagda kilometer av ett sextiotal elever ger pengar till inköp av skolbänkar i Tanzania.
Under tidigare läsår har eleverna i Sunds skola sprungit för att samla in pengar till välgörande ändamål i Afrika.
Den här terminen var målet mer konkret: i projektet ”Run for Africa” raggade eleverna sponsorer som sköt in pengar för varje avklarad kilometer. Pengar som kommer att gå till inköp av skolbänkar till en skola i Dongobesh i Tanzania.
Anledningen till den riktade hjälpinsatsen har med ålänningen Gottfrid Stenroos att göra. Stenroos har sysslat med missionsarbete i Afrika i 30 år, och efter att ha besökt Sunds skola i vintras och informerat om skolbarnens situation i Dongobesh ville Sundeleverna hjälpa till att samla in pengar till dem.
– Det här blir väldigt konkret för barnen. De har själva valt att pengarna ska gå till att köpa skolbänkar till skolan i Dongobesh, och när vi sen får foton från skolan i Tanzania så kan man tydligt se vart pengarna har gått, säger Gunilla Wahlsten, assistent på Sunds skola som besökte Gottfrid Stenroos och verksamheten i Tanzania tidigare i våras.


518 kilometer
I fredags genomfördes ”Run for Africa” för eleverna i årskurs 1–6. Och sammantaget sprang ett sextiotal elever 518 kilometer.
Exakt hur mycket pengar som har samlats in har inte Sunds skola någon siffra på ännu, men viljan att kämpa för eleverna i Dongobesh var det inget fel på.
– Alla ville ju springa en kilometer till eftersom de visste att det skulle ge mer pengar till insamlingen. Eleverna har varit väldigt engagerade i det här, och vi har fått intresseförfrågningar från andra skolor på Åland så förhoppningsvis kan vi utveckla konceptet framöver, säger Gunilla Wahlsten.

Oskar Magnusson