DELA

Succéinsamling för Afrika

FOTBOLL. Välgörenhetsprojektet för Afrika fick många ålänningar att skänka fotbollsskor. Efter Åland Uniteds match summerades 300 par, en veritabel succé – och en överväldigad initiativtagare.
– Gensvaret har varit enormt, säger Hannah Salmén.
I förra veckan berättade förra Åland United-spelaren Hannah Salmén om den insamling som hon initierat. Tillsammans med välgörenhetsorganisationerna Football Hero och Futebol dá força uppmanade Salmén och de nuvarande Unitedspelarna den åländska publiken att skänka sina fotbollsskor till förmån för barnen i Moçambique.
Vid gårdagens match mellan Åland United och Kokkola F10 nådde insamlingen, som pågått i en veckas tid, sin slutpunkt.
Resultatet: 304 insamlade par fotbollsskor.


Storpublik levererade skor
– Folk hade skänkt ett trettiotal par skor dagarna innan matchen som vi tog med oss till WHA. Sen började vi ta emot skor på plats timmen före avspark, säger Hannah Salmén.
När kvällen var över hade publiken – 493 till antalet, näst bäst i år – lagt ytterligare 274 par till samlingen.
– Gensvaret har varit enormt för den här insamlingen. Folk har verkligen uppskattat det vi gör, så det känns väldigt bra just nu, säger Hannah Salmén.
– Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig inför matchen, men det här överträffar allt.


Mänskliga rättigheter
Football Hero kommer i september att skicka fotbollsskorna till Futebol dá forças organisation i Moçambique där ett hundratal ledare och 4.000 flickspelare utbildas i såväl fotboll som mänskliga rättigheter.
Men även skor av herrstorlek kommer att komma till användning.
– Fotbollsskorna med damstorlekar går till tjejspelarna inom Futebol dá forças verksamhet i Moçambique. Resten kommer Football Hero att skicka till Gambia i ett projekt där unga pojkar får spela fotboll, avslutar Hannah Salmén.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax