DELA
Foto: Erkki SantamalaLIVAT Både fans och spelare tycks trivas med nyordningen för GMM på hemmaarenan.

Succé för ”nya” klacken

FOTBOLL. IFK-supportrarna har bytt läktare – och blivit fler.

Efter hemmapremiären hyllas fansen av matchvinnaren.

– Det är så där mycket vi vill att de ska höras, säger Dever Orgill.
Allt sedan premiäråret i Veikkausligan 2005 har IFK Mariehamn tappat åskådare.

Från en snittpublik om 2 598 personer per ligamatch för elva år sedan har trenden varit negativ fram till fjolårets notering om 1 303 åskådare per match. Dock bromsades publikraset förra säsongen eftersom motsvarande siffra för 2014 var 1 302.

Och till i år har IFK tagit till fler åtgärder för att höja matchupplevelsen. Bland annat har supportrarna i fansgrupperingen GMM flyttat från WHA:s norra läktare till den södra, och hamnat på ”rätt” sida om hemmabänken. Dessutom kan de som vill stå bland hemmafansen i år köpa så kallade ”klackkort” till ett subventionerat pris jämfört med de ordinarie säsongskorten.

– Det är en positiv förändring. Jag räknade till att vi var 35 i klacken mot RoPS, jämfört med norra sidan där vi ibland kunde vara sex, sju stycken. Och förhoppningsvis blir vi fler på sommarmatcherna när många kommer hem från sina studier. Kan vi vara mellan 30 och 40 på matcherna i år är jag supernöjd, säger David Jansson från GMM.

I lördagens hemmapremiär kom visserligen bara 1 146 personer till WHA, men GMM-klacken var åtminstone mer talrik – och högljudd – än tidigare.

Läs mer i måndagens Nyan

GMM=Green Mean Machine