DELA

Succé för första halvmaran på Brändö

LÖPNING. Det blev en riktig folkfest när startskottet gick på lördagen för Brändös första halvmaraton.
På lördagen samlades runt 200 löpare framför Brändöhallen. De flesta kom från Åland och Finland, men några också från Sverige. Tre olika sträckor skulle de löpa: ett halvmaraton som är 21 kilometer långt, ett motionslopp över 10 kilometer och en kortare promenadsträcka. Brändöluffen, som loppet döpts till, arrangerades för första gången.
Hur har arrangerandet gått?
– Väldigt bra, även om det naturligtvis är stressigt ibland. Vi har ett 50-tal volontärer, och med tanke på att det bor 500 personer i hela kommunen så är ju det fantastiskt, svarar Kim Hohmann som är med i arrangörsgruppen.
Tanken på ett halvmaraton på Brändö fanns redan för sju år sedan, men det var först förra året som en arbetsgrupp satte sig ned och gjorde verklighet av idén.
– Vi tänkte att om vi får Leaderpengar från EU så då satsar vi, och det fick vi. Det är meningen att Brändöluffen ska vara ett återkommande arrangemang, berättar Hohmann.
I vimlet före start värmer Marika Nykänen från Helsingfors och Elina Kailio som är nyinflyttad i Mariehamn upp.
– Jag sov dåligt i natt och tänkte först satsa på personligt rekord, men nu är jag nöjd om jag tar mig runt. Det är mitt tredje halvmaraton. När jag flyttade till Åland hoppades jag att något sådant här skulle ordnas, berättar Kailio.
Marika Nykänen fick nys om Brändöluffen på en mässa i Helsingfors.
– Det såg ut att vara en fin sträcka, och det här är mitt första besök på Åland, säger Nykänen.
Bland löparna står Håkan Erikssons linne med texten Vegan Runners ut från mängden.
Hur laddar en vegan upp för ett maraton?
– Det är som för alla andra, pastakäkande och dricka mycket juice, svarar Eriksson.
Vegan Runners IK är en löparförening för veganlöpare. Eriksson är den enda deltagaren på Brändöluffen, och han passar dessutom på att gå runt hela Brändö på vandringssemester.
– Vi är ganska utspridda, men man har alltid en klubbkompis nästan oavsett vart man kommer, säger Eriksson.
Förutom löpningen så fanns hoppborg och lopp för de yngsta barnen och marknadsförsäljning vid start och mål. Sträckan gick från Brändö by längs med vägbankarna ut till Torsholma färjfäste och tillbaka igen för de som sprang halvmaran.


Brandt löpte ensam
I herrarnas halvmara rapporterades redan efter 7 kilometer att Jomalalöparen Marcus Brandt löpte sitt eget lopp långt framför alla andra. Ledningen bestod ända in i mål där Brandt var något över en minut före Håkan Eriksson på andra plats.
– Jag vrickade foten för två veckor sedan och fick dra ned på tempot under andra halvan av loppet, men foten höll, säger Brandt.
För öspelsdeltagaren Brandt börjar den hårda träningen inför triathlontävlingen med Brändöluffen.
– Jag ska vara med i ÅM i ultraorientering också för att få tävlingsfart i kroppen. Annars tränar jag teknik i simningen, att få upp farten i löpningen och att få bort mjölksyra i växlingarna mellan simning, cykel och löpning, berättar Brandt.
Tvåan Eriksson verkade inte särskilt svettig men nöjd i mål.
– Jag sprang mest för att få en seedningstid till Lidingöloppet. Jag siktar annars på ett fjällmaraton i Åre och springer sällan så här platta banor, säger Eriksson.
Första dam i mål i halvmaraton med god marginal blev en överraskad Marika Nykänen.
– Jag är jättenöjd, det gick bättre än jag trodde. Jag inledde för fort, men hittade rätt tempo. De tre sista kilometrarna blev tunga, sade Nykänen.
Första herre över linjen i motionsloppet var Lars-Erik Åkerblom från Mariehamn.
– Jag försökte gå jämnt, det var ganska tungt sista biten, men det var en bra genomkörare för kroppen. Man vill ju försöka sätta ungdomarna på plats också, sade den drygt 50-årige löparveteranen.

Text & foto: Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax