DELA
Foto: Jonas Edsvik
Liz Mattsson med sin egenuppfödda islandshäst Oskadis på invigningstävlingen av den nya ovalen på Ålandstravet i höstas.

Stortävling för islandshästar i helgen

HÄSTSPORT. I helgen arrangerar Àlenskur islandshästförening World Ranking-tävlingar för islandshästar på den nya ovalen på Ålandstravet. Tävlingen är ett genrep inför NM-tävlingarna i augusti, men håller i sig hög status.

– Det är den högsta nivån förutom de stora mästerskapen, högre än nationell nivå, berättar Liz Mattsson.

Runt 40 ekipage är anmälda till tävlingarna där det sker totalt 80 starter. Det innebär att det blir en av de största islandshästtävlingarna som hittills arrangerats på Åland. Vidare är delar av det finländska landslaget på plats för att träna på den nya ovalbanan på Ålandstravet där nordiska mästerskapen ska arrangeras i augusti.

– Banans underlag är väldigt viktigt, och vi har jobbat intensivt och stenhårt med det under våren. Nu ska underlaget testas inför NM att det verkligen håller, berättar Liz Mattsson från Àlenskur islandshästförening som är med i arrangörsstaben.

Den nya ovalbanan, som man jobbat med under snart två års tid, invigdes i höstas. Just nu monteras passboxar på banan, vilket innebär att man även kan köra alla passgrenar utöver gångartstävlingarna.

– Jag tycker personligen att det är jättehäftigt att vi fått ihop det med relativt små medel. Banan blir nu en av få kompletta anläggningarna i Finland, och det är lite häftigt att vi har den här på Åland.

Många grenar

Med islandshästar kan man tävla i många olika grenar, fördelade på huvudklasserna tölt, fyrgång, femgång och pass. Helgens World Ranking-tävling är en av flera kvaltävlingar som genomförs inför nordiska mästerskapen i augusti. I tävlingen har man också möjlighet att kvala in till FM-tävlingarna i Orimattila i juli.

Fyra åländska ekipage är med och tävlar i helgen: Elin Andersén, Jenny Karlsson, Melvin Andersson och Liz Mattsson.

Mattsson tävlar med sin egenuppfödda Oskadis.

Har du som mål att kvala in till NM?

– Nä, min häst är inte riktigt på den nivån. Mitt mål är att prova banan, och att få rida på hemmaplan känns häftigt. Vår nivå räcker inte riktigt för NM, men eventuellt FM. För de åländska ekipagen är FM målet snarare än NM. Man vet aldrig hur det går, men jag har svårt att se att vi skulle räcka till för att kvala in till NM. Landslaget är ju här och tittar nu, och om man gör jättebra resultat har man kanske en liten chans. Men för att bli uttagen i landslaget till NM bör man göra bra ifrån sig på FM också. Men vi tycker alla att det ska bli riktigt roligt att få tävla på hemmaplan nu när vi äntligen kommit så långt med vårt projekt.

Stort intresse

Liz Mattsson beskriver islandshästsporten som lite av en ”nördsport”, men där det finns ett stort och starkt intresse inom communityn. Intresset och utövandet är stört i de nordiska länderna och i Tyskland, och sporten växer hela tiden.

– Här på Åland fanns det cirka 200 islandshästar när vi gjorde en uträkning 2012, och jag skulle gissa att det är fler nu. I Norden och i Tyskland växer islandshästarnas popularitet hela tiden, och fler vill tävla.

Vad är det som gör islandshästarna så speciella, skulle du säga?

– De har ett fantastiskt lynne. De är jättesnälla och trevliga hästar, sen har de fem gångarter där en vanlig häst har tre gångarter. Islandshästarna är väldigt uttrycksfulla, man kan använda dem till många olika saker. De är ganska lätta att hålla, de är tåliga och äter mindre än större hästar. Islandshästen har många goda egenskaper som hästras, men det är nog det fantastiska lynnet som jag personligen har fastnat för.

World Ranking-tävlingarna inleddes i går fredag I dag lördag cirka klockan 9.00–17.00 är det dags för finalpass.