DELA

Stormvarning

FOTBOLL. Från ligalunk till europeisk hetluft.
Tony Asumaa dömer Europa League-mötet mellan Marseille och Limassol – inför Frankrikes mest passionerade fans.
– Jag presterar bättre under press, säger ålänningen.
I måndags dömde Tony Asumaa tipsligamötet mellan FC Lahti och TPS. Domarteamet den gången är detsamma som följer honom ner till kontinenten och något helt annat än finländsk ligalunk inför 948 åskådare: Marseille mot cypriotiska Limassol på Stade Vélodrome
Något helt annat.
– Visst är det speciellt att få komma ut i Europa och döma. Det ger en ju lön för mödan man har lagt ner sen i november. Men innanför sidlinjerna är det samma spel och samma regler som gäller oavsett om man dömer Lahtis eller Marseille. Det låter kanske klyschigt, men det blir som ett vakuum när matchen startar, då stänger man av publiken, säger Tony Asumaa.


”Vänta er blodbad”
Marseille är 16:e lag på Uefas klubbranking och den högst rankade klubben en finländsk domare har dömt.
Men framför allt är Marseille en av Europas mest mytomspunna klubbar där fansen tar sitt supporterskap på största allvar – de mest hårdnackade av dem tar det längre än så.
När Marseillesupportern Santos Mirasierra häktades efter ett bråk i Madrid i samband med en Champions League-match mot Atlético 2008 haglade hoten mot bortafansen inför returmötet på den franska sydkusten: ”Släpp honom eller vänta er ett blodbad”, ”Era jävlar, kommer ni till Spanien så dör ni”och ”Åtta år av fängelse – då dödar vi åtta fans”, hette det den gången.
– Men det är inget jag kissar i byxan av. Att det är mycket folk är bara en sporre för oss domare och jag dömer hellre inför 50.000 personer än 500. På större matcher blir åskådarna en stor massa, medan man på ligamatcher i Finland kan höra enskilda personer skrika åt en från läktaren. Jag har snart dömt 200 matcher så jag börjar till och med känna igen vilka det är som skriker på tipsligamatcherna, säger Tony Asumaa.
Långt många fler än 200 dömda matcher i högstaligan kommer det inte att bli för Finlands mest meriterade domare.


Morot blir piska
Han skulle visserligen kunna fortsätta i fyra år till då finländska domare får döma fram till 48 års ålder. Men nästa säsong passerar han 45, vilket är maxåldern för internationella matcher. Och med den milstolpen försvinner också en stor del av motivationen.
– Det känns som att det räcker med ett år till. Jag har dömt sen jag var 16 år och varit verksam i högsta ligan sen 1997. Och det går inte att komma ifrån att chansen att få döma internationellt har varit en morot, finns inte det där längre blir det bara en piska och då försvinner glädjen också, säger Tony Asumaa som till vardags representerar Liberalerna i lagtinget och kandiderar i partiets ordförandeval.
Vad är lättast, att döma internationell toppfotboll eller att hålla vallöften?
– Haha, jag får nog ändå säga att döma en stormatch. Då har man allt i egna händer. Inom politiken hänger ju inte allt på en själv, det är många faktorer som ska klaffa för att man ska nå sitt mål. Och så ska man ju vara neutral som domare, det är inte riktigt samma sak inom lagtinget.


Oskar Magnusson
oskar.magnusson@nyan.ax