DELA

Storläger för orienterare

ORIENTERING. Skogarna har varit fyllda av orienterare från Finland som spenderat påsken på Åland. Allt från EM-medaljörer till motionärer och juniorer samlades på söndagsmorgonen i Marby, Eckerö, för att göra upp på sex olika sträckor.
– Man blir aldrig riktigt fullärd, säger Borgålöparen Thomas Nyholm om sin favoritsport.
Den som lämnat påskbordet för de åländska idrottshallarna och vägarna i helgen, kan inte ha undgått att se svenskar och finländare i varje vrå. Bland annat har Ålands judoklubb och Ålands motorklubbs kartingsektion haft läger för ungdomar medan Eckeröhallen hade ett gäng atleter som utövar amerikansk fotboll på plats och i Joker Darts klubblokaler pågick Åland Open. I skogarna i Finström, Saltvik, Sund och Eckerö har omkring 200 orienterare rört på sig.
Det är dem Nyan träffar på söndagsmorgonen när de ska springa en lägertävling i Marby, Eckerö. En av dem är Thomas Nyholm som representerar Borgåklubben OK Orient.
– Jag har åkt hit med Tammerforsklubben Pyrintö eftersom min klubb reste till Lettland för läger i torsdags, men då slapp jag inte ifrån jobbet. Så jag försökte hitta ett annat alternativ och kom med till Åland istället, berättar han.

Nya utmaningar
Han tycker lägret hittills varit riktigt bra.
– Fast jag varit hit flera gånger lär man sig aldrig!
Han har orienterat i omkring 35 år nu.
– Det kommer hela tiden nya utmaningar, man blir aldrig riktigt fullärd. Det är det som gjort att jag fortsatt, säger Nyholm.

EM-medaljörer
Klubbarna som varit på Åland anlände redan i torsdags och stannade flera nätter. Flera träningsbanor har lagts ut i olika kommuner, somliga mer krävande än andra.
– Det är ju Tiomila om ett par veckor, och på basis av helgen väljer många ut sina lag, säger IF Ålands orienteringsbas Tapani Sivén som är medarrangör av lägret.
På plats på Åland under påsken har bland andra europamästaren Valentin Novikov och EM-medaljören Olle Kärner varit. Totalt sprang cirka 160 deltagare de sex olika sträckorna i Marby, även om alla inte ville registrera sin tid – utan sprang för träningens skull.
Ett flertal ålänningar fanns också representerade med fina resultat. På den längre sträckan, 7,4 kilometer, vann Pargas IF-löparen Göran Sundblom från Föglö medan IFK Mariehamnaren Daniel Blomster tog en tredje plats.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax