DELA

Stora mästerskap på åländskt vatten

SEGLING. Två stora seglingsmästerskap hålls på Åland i sommar. I juli arrangerar Åländska segelsällskapet (ÅSS) FM för 606:or och i augusti står Mariehamns seglarförening (MSF) värd för NM i 2.4 mR.
Den 16 till 18 juli ordnas öppna finska mästerskapen för 606:or på Åland. Senast tävlingen hölls här var 2004 och nu står ÅSS värd för FM igen. Hittills har 24 båtar anmält sig och totalt räknar man med att ett femtiotal ställer upp.
– Förmodligen blir det 13 till 14 åländska båtar. Alla de båtar vi använder under onsdagsseglingarna lär vara med, säger ÅSS-seglaren Daniel Mattsson, själv flerfaldig FM-mästare i klassen.
Fjolårets FM-segrare, Mathias Dahlman, är också ålänning.
– Så det finns goda chanser till åländska medaljer. Men det finns många andra som också kan vinna och ta medalj, både svenska och finska båtar, säger Mattsson.
FM seglas på Möckelöfjärden under tre dagar. Vill man följa tävlingarna gör man det lättast från båt. Totalt planeras åtta race fördelade på tre dagar.
– Sedan planerar vi även en regattamiddag i badhuspaviljongen med dans och musik. Vi ska försöka göra det trevligt nere på bryggorna och eventuellt kan det bli musikunderhållning även där. Vi försöker göra det till en lite större happening, säger Mattsson.

60 båtar
Även MSF ordnar en stor tävling i sommar: nordiska mästerskapen i klassen 2.4 mR.
– Cirka 60 båtar förväntas anmäla sig. Åland har inga egna tävlande i 2.4-klassen men MSF har under ett antal år diskuterat att försöka introducera båten på Åland. Nu är det helt möjligt att båten dyker upp i våra vatten under året, berättar Håkan Lindén, ordförande i arrangörskommittén.
Klassen, som kallas tvåfyran men som egentligen heter International 2.4 metre class, är enligt Lindén i grund och botten en konstruktionsklass. En speciell båtdesign, Norlin mark III, har dominerat under flera år och vid de senaste årens mästerskap har 90 procent av båtarna varit av denna design.
– Klassen är dock under ständig utveckling och varje år dyker någon ny design upp på kappseglingsbanorna, säger Lindén.

Handikappvänlig
Tvåfyran kräver inte att de tävlande är elitseglare eller har råstyrka.
– Man sitter på botten av båten och styr med händer eller fötter. Det går lätt att anpassa båten för personer med olika typer av rörelsehandikapp. Den ger en unik möjlighet för alla att segla på lika villkor, säger Lindén.
Det är inte heller ovanligt att rörelsehindrade seglare tävlar i samma klass som ickehandikappade.
– Sveriges Carl-Gustav Fresk, en rullstolsburen seglare, har bevisat det många gånger, bland annat vid VM i Danmark 1995 då han vann guld i konkurrens med ett 70-tal båtar från hela världen, berättar Lindén.
NM ordnas den 7 till 8 augusti på Slemmern. Tre race seglas på lördagen och tre på söndagen. Därtill kommer ett så kallat ”Tune up race”, där tävlande och funktionärer får möjlighet att pröva på banförhållanden och testa funktioner, att hållas dagen innan mästerskapet drar igång.

malin.lundberg@nyan.ax