DELA

Stor potential bland åländska skyttar

SKYTTE. Under helgen arrangerades ett skytteläger i Bredmo med en avslutande tävling som gick under namnet Ålandsträffen. Meningen var att unga luftgevärsskyttar skulle få chansen att träna tillsammans med en erfaren skytteinstruktör från Svenskfinlands sportskytteförbund.
– Jag lär grunderna åt nybörjare men det är lika viktigt att instruera föräldrarna för då kan de involvera sig och övervaka barnens skytte på ett helt annat sätt.
Det säger Christer Lassus från Svenskfinlands sportskytteförbund som var på Åland i helgen för att undervisa på skyttelägret i Lemland Bredmo.
Lassus menar att de åländska skyttarna har gått starkt framåt och han ser en stor potential bland dessa.


Rutinerad tränare
Lassus är gammal i gamet och har många år på nacken som tränare, och aktiv skytt sedan drygt 50 år tillbaka.
Det viktigaste enligt Lassus är att föräldrarna är med barnet på skjutbanan eftersom det har visat sig vara ett framgångsrikt recept.
– Det finns inte en möjlighet i världen att en enda tränare kan hålla ett öga på alla under en kväll. När tränaren har gett instruktioner till några få individer har andra redan skjutit klart men är föräldrarna med kan de ingripa och lära barnet vad som kan förbättras, säger han.


Motstånd utifrån
Totalt hade nio åländska barn och ungdomar samlats ute på Bredmo skyttebana för att lära sig mera i luftgevärsskytte. Lördagen avslutades med en luftgevärstävling, som gick under namnet Ålandsträffen, där det även anslöt sig deltagare både från Finland och Sverige.
– Vi får besök av två skyttar från Kyrkslätt men dessutom har fyra skyttar anmält sig från Virsbro i Sverige. Det är första gången som vi har svenska skyttar på besök, säger Sandra Österman som hjälper till att arrangera tävlingen.
Hur fick de nys om tävlingen?
– Skyttarna från Virsbro har varit hit på läger och efteråt har de visat intresse för att ställa upp i tävlingar, säger Österman.


Andra regler
Det finns vissa skillnader mellan åländska och svenska skyttar trots att det handlar om barn och ungdomar. Enligt Lassus är det till exempel tillåtet med specialutrustning i Sverige bland juniorskyttar.
– På Åland är det förbjudet med rock och handske i klasserna under 14 år eftersom det inte är meningen att föräldrarna måste satsa dyra pengar. Barn växer fort men det är också vanligt att man hittar helt andra fritidsaktiviteter i den åldern och då är det bra att kunna erbjuda en hobby utan onödiga utgifter. Det har hänt tidigare att föräldrar och barn har tittat snett på personer för att de har haft dyr specialutrustning, säger han.
När är det bra att ha specialutrustning?
– Det ger bättre resultat i frihand och i det stående skyttet exempelvis, men mindre barn som sitter ner och skjuter behöver ingen sådan utrustning.


Hemmasegrar
Ålandsträffen lockade sammanlagt 17 deltagare där det gick att ställa upp i klasserna ST-10 till och med A-20.
I den yngsta klassen ST-10 segrade hemmaskytten Daniel Liewendahl med en totalsumma på 195 poäng. Hannes Robertsson från Virsbro knep andraplatsen medan Linnea Abrahamsson från ÅSSF blev trea på 191 poäng.
MS14-klassen bestod bara av skyttar från ÅSSF. Maria Liewendahl drog det längsta strået med sina 279 poäng. Elin Abrahamssons 272 poäng räckte till en andraplats och Max Mattsson fick nöja sig med plats tre efter 265 poäng.
Elin Liewendahl var bäst i klassen D-18 där 385 poäng räckte gott och väl till förstaplatsen. Katarina Långström från Kyrkslätt var 14 poäng efter segrarinnan och Virsbroskytten Ninnie Welander stannade på 359 poäng.
ÅSSF:s Andreas Virtanen slog klubbkompisen Tom Mattsson med 15 poäng och bärgade förstaplatsen i A20 med sina 584 poäng.

TEXT OCH FOTO: