DELA

ISHOCKEY. Nya Ålands Ishockey-VM tips 2022 är avgjort. Stig Andersson samlade in 101 poäng och vann med en poängs marginal.– Tur har man ju alltid, men det fanns en tanke bakom varje tippning, säger Andersson.

Nya Ålands Ishockey-VM tips blev en spännande saga. Vinnaren Stig Andersson låg en bra bit från toppen ända fram till utslagsmatcherna då han gjorde en otrolig slutspurt. Han tippade rätt i samtliga utslagsmatcher, det vill säga tio matcher rätt på raken.

– Jag kom hårt på slutet. Medan vi på söndagen jublade över att Finland hade vunnit kom min yngsta son fram med sin Ipad och visade att jag hade vunnit.

– Hur har du hundra poäng om jag bara har femtio sa han, säger Andersson med ett skratt.

Starkt hockeyintresse

Andersson har alltid varit idrottsintresserad. Hockeyintresset väcktes till liv på allvar under Finlands första hemma-VM år 1965, och mer specifikt efter matchen mot Sverige som slutade 2–2.

– Jag minns att jag såg den på svartvit tv. Matti ”Mölli” Keinonen gjorde båda målen, säger Andersson.

Sedan dess har Andersson följt med Finlands lejon aktivt. Många resultat och olika sorters statistik har under åren fastnat i minnet på Andersson, som jobbat med redovisning hela yrkeslivet.

– Jag är en statistikmänniska, och det hjälper nog när man ska tippa resultat, säger han.

Foto: Jonas Edsvik
Albin Sundblom på DAX överlämnar priset, en verktygsvagn, till Stig Andersson.

Sprang runt huset

Idrottsintresset har förts vidare till Anderssons barn. När Finland vann sitt första ishockey-VM den 7 maj 1995 startades en tradition som lever vidare i Anderssons familj ännu i dag.

– När vi vann sprang jag barfota runt huset. När jag tittade bakåt såg jag att mina barn följt efter och de tyckte det var jätteroligt.

Sprang ni runt huset även i år?

– Såklart.

Det finns också ett mönster i hur Andersson klär sig när Finland spelar. Under åren har han samlat på sig en mängd olika supporterplagg, och ju längre Finland tar sig i turneringar, desto fler plagg kläs på.

Mental styrka

Andersson har en tydlig uppfattning om varför Finland nuförtiden presterar så bra i ishockey. Många ser VM-guldet år 1995 som startskottet till Finlands framgång, men enligt Andersson har det tydliga lyftet skett efter år 2010.

– På 80- och 90-talet vändes många matcher emot oss, efter att vi varit i ledning. Den mentala biten höll inte. Men från 2010 framåt är det just den mentala sidan som är Finlands styrka. I årets final ledde vi 3–1, men Kanada vände till 3–3. Nu vann vi efter förlängning, på 80-talet skulle vi ha förlorat matchen, säger Andersson.

Farfar var idrottskung

Om man tittar bakåt i släkten märker man att det inte är en slump att idrotten ligger nära till Andersson och hans familj. Till exempel hans farfar idrottade på hög nivå i början av förra århundradet.

– Min farfar, Sergei Andersson, blev finsk mästare i tiokamp år 1916 och kallades då i Finland för Idrottskungen, vilket på den tiden var stort för en finlandssvensk från skärgården. Han ryktades också till OS i Antwerpen 1920, men skadade sig före spelen.

Perfekt pris

Priset i Nya Ålands Ischockey-VM tips var en verktygsvagn från Dax Trading. Andersson har en massa verktyg. En del hemma i Mariehamn, en del på stugan i Lumparland och resten i bilen. Priset gick alltså till rätt person, och är en fin bonus på det som ändå är det viktigaste. Att Finland vann VM, första gången på hemmaplan.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp