DELA

”Steffos” comeback på Åland

FOTBOLL. Han bytte ett guldjagande IFK mot en tränarroll i kaosets TPS.
Men Stefan ”Steffo” Strömborg ångrar inte sitt val – han har nämligen fått garantier att få vara med om det blir ett grönvitt segerfirande i höst.
– ”Lundis” har lovat att jag ska få gå med till Arken som hans kavaljer, säger ”Steffo” inför ligacupmatchen i kväll.
Efter två år som assisterande tränare i IFK Mariehamn vände Stefan ”Steffo” Strömborg åter hem efter förra säsongen. Familjen, bosatt i Pargas, pockade på Strömborgs uppmärksamhet, men också chansen att ta nästa kliv i tränarkarriären.
På fastlandet kombinerar han en roll som huvudtränare för division II-laget Åbo IFK med att vara assisterande tränare till Mika Laurikainen i ligalaget TPS.
I kväll återvänder Stefan Strömborg till Åland och Eckeröhallen där hans TPS ska ta sig an IFK Mariehamn i ligacupen.
– Det känns ju lite som mitt andra hem, så det ska bli roligt att komma tillbaka till Åland, säger ”Steffo”.
– Jag har regelbunden kontakt med Pekka (Lyyski, IFK:s tränare), ”Lundis” (Peter Lundberg, IFK:s ass. tränare) och Peter (Mattsson, IFK:s klubbdirektör), så självklart är det lite speciellt. Men jag tror inte TPS gynnas av att jag har varit i IFK tidigare, för oss handlar det om att spela ihop en ny grupp spelare och att se till vår egen prestation i första hand.
Medan IFK kraftsamlat under försäsongen och siktar mot titeln i årets upplaga av Veikkausligan, har TPS haft en kaosartad vinter med en tränare som fått gå, ekonomiska problem och spelarförluster.


”Toppen av isberget”
– Jag visste att ekonomin i klubben var dålig när jag kom hit i höstas. Men över tid har det visat sig att det bara var toppen av isberget som jag såg. På så sätt har det varit en jobbig tid så här långt, säger ”Steffo”.
– TPS är en storklubb och då är förväntningarna därefter. När man ser folk inom föreningen som har det tungt påverkar det en själv i längden.
TPS – som halverat spelarbudgeten för 2014 efter en misskalkylerad budget i fjol – avskedade nyligen tränaren Marko Rajamäki och ersatte honom med den nygamle coachen Mika Laurikainen.
– På så sätt har vi fått börja om på nytt, kan man säga. Laget tar en riktningsförändring med Laurikainen. Det kommer att bli ett större fokus på individuell träning, parallellt med lagarbetet. På vilket sätt vi ska spela är för tidigt att säga, vi måste se vilket material vi har att tillgå först. Vad vi vet är att vi kommer att ha ett ungt lag med många lokala spelare, säger Strömborg.


Kort steg till eliten
Som bas för farmarlaget Åbo IFK kommer han att träna många potentiella ligaspelare i division II.
– Steget upp till ligan blir kort för deras del, i och med att TPS trupp är så tunn. Är de beredda att offra mycket har de chansen.
Att den kommande säsongen blir tuff för TPS är inget Stefan Strömborg hymlar med.
– Vi kommer att vara nederlagstippade i varje ligamatch. Målsättning är ju att klara sig kvar, och jag tror att det är möjligt om vi ser till att jobba lite hårdare än de lag vi möter.
Känns det surt att du lämnade ett IFK i medvind för ett nederlagstippat TPS?
– Njae, tajmingen var ju vad den var och det fanns en möjlighet att komma till TPS. Den kvällen IFK firar sina medaljer på Arken kanske det känns surt (skratt).
– Men å andra sidan har ”Lundis” lovat att jag får vara med på festen som hans kavaljer, och ett muntligt avtal borde ju gälla. Annars får jag väl betala min supébiljett.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax