DELA
Foto: Stefan ÖhbergTRÅNGT Ett fyrtiotal förare ställde upp i den avslutande deltävlingen av den populära ÅM-serien. På bilden syns Guy Söderström ta täten i ett av heaten i Vessingsboda.

”Ständig” tvåa blev folkrace-etta

FOLKRACE. Efter tio års väntan kom fullträffen i lördags.

Bo-Erik Söderlunds fjärdeplats i ÅM-seriens sista deltävling räckte till totalseger.

– Det gick riktigt bra, för en gångs skull, säger han.
På förhand såg toppstriden i ÅM-serien i folkrace ut att bli en kamp mellan ledande Bo-Erik Söderlund, som stod på 89 poäng, och de närmast jagande Morgan Lindroth (83, som dock inte startade i lördag) och Jonas Ask (81).

Men lördagens ÅM-avslutning såg Söderlund hålla undan för konkurrenterna som i ett par fall fick problem med sina bilar. Bo-Erik Söderlund å sin sida körde in 19 poäng av 21 möjliga och blev fyra i grundomgången och sedan femma i A-finalen som vanns av Christer Söderlund.

Närmast att hota ÅM:s totalsegrare var Mikael Söderberg som blev åttonde bästa förare i lördags och vars sexton poäng tog honom upp på andraplats i ÅM-serien på totalt 85 poäng, en före trean Jimmy Eklund. Då Bo-Erik Söderlund räknat bort sin sämsta deltävling poängmässigt i år (de fem främsta insatserna av sex räknas) blev segermarginalen ned till Söderberg åtta poäng stor.

– Jag har varit två en tre, fyra gånger i ÅM så nu känns det helt okej att det för en gångs skull gick riktigt bra och räckte hela vägen, säger Söderlund och skrattar.

– Man ska ha tur med bilar som ska hålla ihop för att kunna vinna, och sen lite rutin också.

Oskar Magnusson

Läs mer i måndagens Nyan