DELA

Sportens svårknäckta julnötter

2014 lider mot sitt slut och det har blivit dags att summera idrottsåret på Åland.
Nya Åland-sporten gör det i två steg och presenterar nästa vecka en årskrönika med russinen ur den åländska idrottskakan – men vi börjar med de traditionsenliga julnötterna.
Ni hittar de rätta svaren längst ner.
1. Ålands hästsportförening beslöt under ett medlemsmöte i januari att köpa anläggningen i Norrböle, dit byggnader som totohallen och stallet räknas, av landskapsregeringen. Vad landade köpesumman på?
1. 273 000 euro
X. 373 000 euro
2. 473 000 euro
2. I februari skrev Petteri Forsell på för IFK Mariehamn igen efter att mittfältaren gått klubblös i ett halvår sedan han bröt kontraktet med Bursaspor i augusti 2013. Däremellan var dock Forsell nära att skriva på för en svensk klubb, men Svenska fotbollförbundet gav ingen dispens till övergången då transferfönstret var stängt. Vilken klubb var det som försökte värva Petteri Forsell?
1. AIK
X. Djurgården
2. Hammarby
3. Den 23 mars tog IFK Mariehamns ishockeyherrar äntligen steget upp i svenska division III. Matchen borta mot Boo HC blev ett drama som fick sitt avgörande med mindre än sex minuter kvar att spela. Vem sköt det avgörande 7–6-målet?
1. Robin Englund
X. Jim Manselin
2. Otto Silfver
4. Under våren tog Åland Uniteds målvakt Ellen Ahlström plats på listan över bisarra idrottsskador tillsammans med andra kända fotbollsspelare som Karl Corneliusson och Santiago Canizares. Hur gick Ahlströms skada till?
1. Hon skar sig själv i fingret när hon skivade gurka.
X. Hon skar upp foten efter att ha försökt dämpa fallet för en tappad parfymflaska.
2. Hennes hörsel försämrades eftersom gummikulor från konstgräset hade kommit in i ena örat under en träning.
5. I maj vann Emma Pussinen ÅM i gymnastik för seniorer (Nora Karlsson vann junior-ÅM). Under hösten hade MGF-gymnasten fina tävlingsframgångar, mycket tack vare ett nytt hopp. Vad heter det?
1. Tsukahara
X. Yurchenko
2. Chusovitina
6. Det tog fyra år, men i juni slog Hanna Wiss efter flera säsongers skadebekymmer äntligen sitt åländska rekord i längdhopp med en centimeter. Hur långt hoppade Wiss i Världsungdomsspelen i Göteborg?
1. 6.01
X. 6.11
2. 6.21
7. Under friidrotts-ÅM på Wiklöf Holding Arena i juli slog styrkelyftaren Ove Lehto till med ännu ett guld i kula. För vilken gång i ordningen kunde Letho titulera sig åländsk mästare i grenen?
1. 20:e
X. 25:e
2. 30:e
8. Efter en sagolik sommar och flera V75-segrar fick Robert och Pia Ekströms Jeppas Maxi chansen i storloppet Jubileumspokalen på Solvalla. I den tuffa konkurrensen blev det ingen ny seger för JM trots en fin insats. Vilken placeringen fick hästen i stället?
1. 4:a.
X. 5:a
2. 6:a.
9. I september vann IFK Mariehamns fotbollsdamer division III som nykomlingar med bättre målskillnad än närmaste konkurrenten Tierps IF 2. En IFK:are vann seriens skytteliga. Vem?
1. Melanie Karring
X. Lina Holm
2. Sofia Lindström

10. Åland United missade ligaguldet efter en tung 1–2-förlust mot PK-35 i sista matchen. Tillställningen blev dock en veritabel publikfest på WHA. Vad lyder det nya publikrekordet för damfotboll i Finland på?
1. 1 392
X. 1 492
2. 1 592
11. Kenneth ”Kenta” Sandvik tog trots en skadad hand sin första medalj i totalen på styrkelyft-VM i USA i november. Vilken valör var det på medaljen?
1. Guld
X. Silver
2. Brons
12. I premiäromgången av curlingens mästerskapsserie bjöds det på ett ”Ålandsderby” direkt när lag Wickström tog sig an sina klubbkamrater som värvats till Ålands curlingklubb inför säsongen och som utgör det finska damlandslaget. Vad heter laget?
1. Lag Puustinen
X. Lag Kauste
2. Lag Oksanen

Rätt svar: 1) X, 2) 1, 3) 2, 4) 2, 5) 1, 6) 1, 7) X, 8) 2, 9) 1, 10) 2, 11) X, 12) 1.