DELA

Sporre kör så det ryker

MOTOR. Samuel Sporre är inte tillräckligt gammal för att ta körkort – men susar redan fram i över 100 kilometer i timmen.
– Det känns lite konstigt, säger han.
På torsdag deltar han i rallysprint-FM i Karleby.
Samuel Sporre, som fyller 16 i år, går sista året på Strandnäs högstadieskola. Det är två år kvar innan han kan ta körkort. Men troligtvis lär han inte få några större problem med uppkörningen.
– Det är lite annorlunda att köra en rallybil än en vanlig bil, säger han.
Samuel, som har kört gokart tidigare, beslutade sig förra året för att börja med rallysprint. Ett stort steg att ta som 15-åring.
– Jag hade hållit på med gokart i många år, och ville pröva något nytt. Det var lite svårt de första tävlingarna. På en gokart växlar man inte, och det blev mer saker på samma gång.
I en tävling i Tammerfors i höstas blev han fyra – bara några sekunder efter FM-tvåan och det gav honom mersmak.
– Det var oväntat i den första tävlingen på grus. När jag såg min tid tänkte jag ”oj”.


Nytt underlag
I år deltar han för första gången i rallysprint-FM, som i år innehåller fem deltävlingar (en blev inställd på grund av snöbrist), i sin Toyota Starlet från 80-talet som på 2000-talet byggdes om till en rallybil.
– Jag vill utvecklas och försöka ta några bra placeringar.
På Kristi himmelsfärdsdag är det dags för nästa deltävling som körs på asfalt i Karleby. Ett underlag som han ändå trivs bättre med än grus med sin bakgrund inom gokart.
– Du kör mycket aggressivare på grus och bilen reagerar inte lika mycket. Det är annorlunda med inbromsningar och körstil. Det var ganska svårt i början.Totte Vesterlund