DELA

Spelar för en kvalplats till Elitserien

VOLLEYBOLL. Fyra av de bästa lagen ur division I som inte tog sig vidare till Allsvenskan, gör i helgen upp i Final Four. Jomala IK:s damer är ett av de fyra lagen som deltar, och vinner JIK har de dessutom chansen att kvala vidare till Elitserien.
I helgen spelar Jomala IK:s volleybolldamer Final Four i värmländska Degerfors. Turneringen är ett slutspel dit fyra av de bästa lagen i division I kvalificerat sig.
I JIK:s semifinal i morgon väntar Falköping, seriesegraren i den syd-östra serien.
I den andra semin möts hemmaklubben VK Orion, årets tvåa efter Falköping, och IKSU från Umeå som fick en friplats då Skellefteå som vann norra vårettan lämnat återbud.
– Falköping är normalt sett väldigt bra. Men jag vet egentligen inte hur bra något av de tre lagen är. Men det mesta hänger ändå på oss själva och jag tycker vi är i bra form och det har sett bra ut på träningarna, säger JIK:s Ulrika Simons.
På söndag spelas sedan finalmatchen samt matchen om bronset.


Nyckelspelare borta
Ett så gott som fulltaligt lag kommer till spel i morgon med utantag för en nyckelspelare.
– Passaren Sandra Ekström kan inte följa med. Men troligtvis ersätts hon av Pia Saku som har tränat mycket på att vara passare den senast veckan. Ett annat alternativ till passare är också Johanna Borg. Annars har vi mest tränat på som vanligt och kanske fokuserat lite mer på servar och servemottagning, säger Ulrika Simons.


Chans på kval till elitserien
Vinner JIK Final Four har de en möjlighet att ta sig till Elitserien. Men först väntar i så fall ett förkval mot det andrarankade laget från Allsvenskan. Det kvalet är en direkt avgörande match på bortaplan för Final Four-segraren.
Därefter väntar det riktiga elitseriekvalet där elitseriens kvallag och den allsvenska ettan och segraren från förkvalet gör upp.
– Visst ska vi göra vårt bästa för att ta oss till kvalet, även om vi nog är medvetna om att en plats i elitserien för oss knappast är möjligt. Men vi får ta det för de förutsättningarna vi har och självklart satsar man alltid mot toppen, säger Simons.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax