DELA

Snopet, ÅSS

SEGLING. Det såg länge bra ut och i det sista avgörande racet såg det också lovande ut, till en början.

Men i sista rundningen gick det fel för hemmaklubben ÅSS.

– Spännande in i det sista precis som det ska vara, sa Finska Seglingsförbundets Gedi Lindahl efter premiären av Finska seglingsligan som vanns av Nyländska Jaktklubben.
Ålands Segelsällskapet stod som arrangörer för den första av fyra deltävlingar i Seglingsligan, en tävling som avgör vem som ska få representera Finland i seglingens Champions League på Sardininen senare i år. J70 heter båttypen man seglar med där och J70 gällde också i helgens tävlingar i Mariehamn, där ÅSS bidrog med två båtar och där två fick hyras in från Sverige.

Två klubbar utkristalliserade sig tidigt som detta skulle handla om, hemmaklubben ÅSS och NJK (Nyländska Jaktklubben) från Helsingforsregionen. Dessa två följdes åt tävlingen igenom med ÅSS hela tiden lite före.

– Det fungerar jättebra med bra tempo och teamkänsla och att inleda med fem segrar och en andraplats är riktigt bra, sade Mathias Dahlman, en av fyra besättningsmän i ÅSS båt halvvägs in i tävlingen i lördags.

Han och de övriga tre besättningsmännen, Måns Lundberg, Daniel Mattsson och rorsman Markus Rönnberg höll sig sedan hela tiden i täten men NJK radade mot slutet upp förstaplatser för att till det sista racet vara endast en poäng efter ÅSS.

Det innebar att det första laget över mållinjen av de två i tävlingens sista race också skulle vinna deltävlingen. Det började så bra för ÅSS som tog starten och ledningen över NJK, en ledning som de höll till sista rundningsbojen.

”Kom fel”

– Vi kom fel i sista länken något som NJK utnyttjade bra så det är bara att gratulera dem till en bra segling, sa en inte allt för besviken Markus Rönnberg efter målgång.

ÅSS och NJK hamnade till slut på samma poäng men i och med segern i sista heatet så stannar NJK på nio heatsegrar mot ÅSS åtta och detta ger dem segern.

– Men det här var den första av fyra deltävlingar och vid nästa som går i Kuopio i mitten på juni kommer vi igen, avslutar Mathias Dahlman.

Evenemangssansvarig var Gabriella Nordlund och hon var helnöjd med hur tävlingarna och arrangemangen runt omkring fungerat:

– Det har gått jättebra, med bra motstånd för seglarna och vår afterrace-kväll i går (läs: i lördags) var jättelyckad, sade Nordlund.

Håkan von Krusenstierna