DELA

Slingrigt seriesystem väntar JIK

FOTBOLL. Ta sig till den övre slutserien och stanna där. Det är Jomala IK:s målsättning inför premiären i division V. För att ta steget till fyran redan i år krävs att JIK sedan tar sig förbi lag med bonuspoäng på kontot.
– Då ska man ha ett jäkla flyt, säger lagledaren Gunnar Jansson.

Förra säsongen var Jomala IK tillbaka i riksserien efter flera år i Upplandsserien. Trots en knackig start på vårsäsongen tog laget sig till den övre slutserien och knep slutligen en plats i femman till denna säsong. I år väntar ett liknande upplägg i seriesystemet. JIK börjar i den nedre serien.
– Målsättningen är att komma till den övre slutserien, säger JIK:s lagledare Gunnar Jansson.

Bonuspoäng
De tre bästa lagen från den övre serien erhåller bonuspoäng. Ettan får tre poäng, tvåan två poäng och trean en poäng. Så det blir inte enkelt för ett lag från den nedre serien att knipa en plats i fyran. Det krävs ett jäkla flyt menar Jansson.
– Och jag tror heller inte vi är så starka i år, säger han.
Däremot är det givetvis väldigt viktigt att komma till den övre serien och stanna där med tanke på nästa säsong. Chansen att stiga är förstås betydligt större med eventuella bonuspoäng i bakfickan.

Egna produkter
Jansson tycker annars att det ser rätt så ljust ut i truppen. Där återfinns bland annat 6-7 stycken egna produkter från klubbens juniorled som nu är mogna att slussas in i a-laget.
– Det är positivt. Det är något vi jobbat med länge, säger Jansson.
Något klubben strävar efter är att få tuffare konkurrens på platserna i a-laget. Bland nyförvärven märks Jonas Smeds som tidigare tränat med IFFK men valt spel med JIK i femman i stället. Mittfältaren har bland annat division I-rutin från spel med Korsholm.
– Det är bra kapacitet för oss.

Viktig trio
JIK har en viktig trio där samtliga studerar på den svenska sidan: Fredrik Rautiainen, Lukas Helén och Johan Alén. Samtliga har dock varit hem på träningsmatcher och är alla aktuella för spel i premiären 21 april hemma mot FC Vehmaa som också steg från sexan förra säsongen.
Totalt ska elva matcher spelas innan det står klart vilka tre lag som flyttas upp till den övre serien. Så det finns inte mycket utrymme för misstag.
– Nej, det kan man inte påstå, säger Jansson.
JIK:s mål på sikt är att ta steget upp till fyran.
– Skillnaden mellan sexan och fyran är inte så stor vad jag förstått, säger Jansson.
Däremot gäller det verkligen att hitta vinnarformen för att lyckas ta steget upp i det kluriga finländska seriesystemet.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax