DELA
Foto: Ossi Ahola

”Skjuter igen om jag får chansen”

FOTBOLL. Hans 1–0-kanon mot Ilves gav tre poäng – och lär bli en av kandidaterna till årets fullträffar i Veikkausligan.

Anthony Dafaa har gjort sitt första IFK-mål, och hittat rätt i laget.

– Får jag läge så kanske jag skjuter igen. Men först och främst jobbar jag för mina lagkamrater, säger mittfältaren.
Anthony Dafaa gör inte mål särskilt ofta.

Men när han gör det får han såväl lagkamrater som fans att kippa efter andan.

I den sjunde matchminuten borta mot Ilves i fredags drog 27-åringen till med en halvvolleykanon från trettio meter som satt otagbart i Mika Hilanders vänstra kryss. Kenyanens första ligamål för IFK var inte bara vackert – det gav också tre poäng i 1–0-segern och tog Grönvitt upp i ligatopp efter sex omgångar.

– En galen känsla att se bollen gå in. Jag kände det lite på mig när jag sköt, men man kan ju aldrig veta säkert. Av alla mål jag gjort i min karriär borde det här vara det allra snyggaste, säger Anthony Dafaa.

– Om det blir årets mål? Det får andra avgöra. Säsongen är ju fortfarande ung och mycket kan hända fram till oktober.

Hyllar Petrovic

Anthony Dafaa kom till IFK Mariehamn från VPS inför fjolårets säsong och åkte in och ut ur startelvan i konkurrens med bland andra Duarte Tammilehto, Philip Mantilla och landsmannen Amos Ekhalie. I cupfinalsegern mot Inter byttes Dafaa in först på stopptid. Men den här säsongen har han frånsett premiären borta mot HJK startat i varje match på det centrala mittfältet.

Nyförvärvet Gabriel Petrovic lyfter Dafaa själv fram som en stor del i förklaringen bakom hans fina start på 2016.

– ”Gabbe” är en speciell spelare som är riktigt bra. Han har rutin från allsvenskan och jobbar stenhårt. Sånt inspirerar oss andra, att jobba minst lika hårt som honom. Han släpper bollen i rätt tillfälle, han täcker för mig när jag kommer fel i positionsspelet och han kommunicerar bra. Helt klart en av de bästa mittfältare jag har spelat med, säger Anthony Dafaa.

I kväll väntar PK-35 för Anthony Dafaas IFK som ska försöka behålla sin förstaplats i tabellen.

På de två första hemmamatcherna har IFK lockat mindre än 1 200 åskådare, trots toppmotstånd som RoPS och HJK.

Supporterfest

Mot Vandalaget hoppas Dafaa att det fina vädret ska få fler hemmafans att ta sig till WHA.

– Ja, jag tror att vi kan få fler i publiken nu när vädret är bättre än i de tidigare matcherna. Fansen betyder så mycket för oss spelare med den energi de bidrar med, säger Anthony Dafaa som hoppas få fira en eventuell seger med supportrarna efter matchen.

Den officiella supporterklubben Green Mean Machine ordnar IFK-fest på Dinos i kväll. Entréavgiften tillfaller GMM som på sin Facebooksida skriver att pengarna ska användas för att supporterklubben ”fortsättningsvis ska kunna göra sitt yttersta för läktarkulturen vid IFK:s matcher”.

– Det vore kul att möta upp med fansen efter matchen. De slutar aldrig att sjunga för oss, och vi spelare uppskattar dem verkligen, säger Anthony Dafaa.