DELA
Foto: Stefan ÖhbergSTARTKLART? I kväll klockan 19 ska skid-ÅM inledas med sprinten. Hur det blir med lördagens och söndagens tävlingar är dock högst oklart med tanke på mildvädret.

Skid-ÅM i fara

SKIDOR. Det såg länge väldigt bra ut.

Sedan kom mildvädret och ställde till det för spårpreparerarna vid skidcentrat i Jomala.

Nu är skid-ÅM i fara.
Tanken är att ÅM i skidor ska ordnas i dagarna tre den här helgen med sprint på fredag kväll, individuella distanser på lördag och stafett på söndag.

Men plusgraderna ställer till det för ÅM-arrangörerna.

Sprinten i kväll hålls på konstsnöslingan och kan sannolikt avgöras som planerat. Men lördagens och söndagens tävlingar är mer osäkra.

– Jag tror att vi kan köra sprinten eftersom konstsnön är mer slitstark än natursnö. Vi får ta ett beslut på fredag kväll om vi kan köra de övriga klasserna eller om vi får skjuta upp ÅM, säger Bosse Söderlund, skidutskottets ordförande i ÅID.

Kan senareläggas

Problemet är att de längre slingorna vid skidcentrat, de som är 3 kilometer och längre, inte består av konstsnö och slits hårt i tövädret.

15 kilometer för herrklassen och 10 kilometer för damditon gäller för de individuella distanserna på lördag.

– Det blir ju lite knepigt att hålla kolla på alla varv på en slinga som är 1,2 kilometer. En tänkbarhet är ju att korta ner distanserna, eller så får vi helt enkelt senarelägga loppen, säger Bosse Söderlund.