DELA

Sju(kt) bra, United

FOTBOLL. Här är Åland Uniteds galna landslagsfacit: hela sju spelare har tagits ut till A-landslagets läger i slutet av november.
– Det reflekterar vilka spelare vi vill ha i klubben; unga, hungriga och med kvalitet, säger Unitedtränaren Gary Williams.
Den gånga säsongen var Tiina Saario, Jaana Lyytikäinen och Adelina Engman Åland Uniteds givna landslagstrio.
När Finlands förbundskapten Andreé Jeglertz kallar till ett landslagsläger i slutet av november finns hela sju Åland United-spelare representerade.
– Det säger det mesta om vad Åland United är och det jobbet klubben lägger ner på att utbilda spelare, säger Gary Williams.
Men ÅU:s brittiske tränare är medveten om att sju United-spelare i ”Helmarit” är en sanning med modifikation. Fyra utav dem är nyförvärven Marianna Tolvanen, Nora Heroum, Emillia Iskanius och Ella Vanhanen – medan Lyytikäinen och Engman sitter på utgående kontrakt med United.
Men då Tiina Saario tackat nej till vidare landslagsspel och gjort sitt i Åland United gläds Williams extra mycket åt att Juliette Kemppi – som har kontrakt med ÅU även över 2014 – finns med i landslagsdiskussionen.
– Hon gjorde väldigt bra insatser i U19-landslaget under året och belönas nu med en plats i A-landslaget. Det är glädjande, för hon har utvecklats väldigt mycket under sitt första år i Åland United, säger Gary Williams.


Hoppas på Dolinsky
Efter att ha landat en handfull meriterade nyförvärv går nu Åland Uniteds jakt efter spelare vidare för att bredda truppen som i dagsläget innehåller nio spelare.
Med tanke på att samtliga landslagsuttagna ÅU-spelare är mittfältare eller anfallare intensifieras sökandet efter defensiva spelare.
– Vi behöver få in mittbackar som är trygga med bollen och i uppspelsfasen. Det är en utmaning för oss. Sen behöver vi få in rutin på vårt centrala mittfält. I fjol hade vi en snittålder på 28–29 år med Tiina Saario, Janelle Cordia och Monica Dolinsky, och det är osäkert vilka som blir kvar, säger Gary Williams.
– Det positiva i Monicas fall är att hon kan tänka sig en fortsättning hos oss. Hon skulle vara perfekt som länk mellan försvar och anfall, hon känner till ligan väl och vilken typ av lag Åland United är.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax