DELA

Sjölund och Lyyski fick guldbollen

FOTBOLL. Annica Sjölund och Jani Lyyski är årets vinnare av guldbollen. Priset delades ut på fotbollsgalan som hölls i Mariepark i kväll. Bildspel%3CIMG%20alt%3DBildspel%20src%3D%22http%3A//www.nyan.ax/_composer/images/bildspel.gif%22%3E
Guldbollen delas ut till den åländska seniorspelare som gjort bäst ifrån sig under året. I år var det Jani Lyyski och Annica Sjölund som fick utmärkelserna och motiveringarna löd som följer:
– Jani Lyyski har stått för ett imponerande stabilt fotbollsår. Har varit en av VPS:s stora ledargestalter, utsedd till lagets främste spelare och även en viktig målskytt i viktiga lägen. Spelat samtliga minuter i Veikkausliga även i år.
– Annica Sjölund har med sin målfarlighet och träningsvilja tagit en ordinarie plats i Allsvenska AIK där hon också vann lagets interna skytteliga med sju mål. Hon spelade i alla Finlands matcher i dam-EM och har även spelat i pågående VM-kval. Var också en betydande del av Ålands öspelsframgångar då hon med sina tre mål vände och avgjorde gruppspelsmatchen mot Grönland.

Silverbollen
Silverbollen, som delas ut till spelare upp som ännu inte fyllt tjugo, gick i år till Johannes Nordström och Rebecca Björkvall.
Priserna till Årets lag, årets tränare och årets mest värdefulla spelare gick alla till damligamästarna Åland United.
ÅU fick utmärkelsen årets lag med motiveringen:
– Laget har med en relativt liten/tunn trupp lyckat prestera på topp. Värt att nämna är att laget släppt in endast 16 mål på 22 matcher. Laget har genom att vinna 18 matcher, spelat en oavgjord samt förlorat tre matcher lyckats ta FM-guld 2009. Har genom sitt FM guld även öppnat dörren för Europaspel nästa säsong.
Robert Dahlin tog hem titeln årets tränare och årets värdefullaste spelare blev ÅU:s målvakt Maria Rönnbäck.

Domarpriser
Slutligen delades också priser ut till Årets domare, Årets lovande domare och Årets nykomling.
Tony Asumaa fick den första utmärkelsen, Peter Sjöblom den andra och Daniel Melander den tredje.
Läs mer om fotbollsgalan i måndagens Nya Åland.

MALIN LUNDBERG