DELA

Sjölund: ’Åland är hemma – jag kommer tillbaka en dag’

FOTBOLL. Det allsvenska VM-uppehållet har gett Daniel Sjölund mer sommarledigt än någonsin tidigare under hans tolv år i Sverige.
Efter en midsommar på Åland blickar mittfältsesset fram emot en rivstart på serien med sitt Åtvidaberg – och berättar för Nyan om sina framtidsplaner.

– Jag känner att jag har mer att ge på den här nivån, så IFK känns inte aktuellt än. Men en dag kommer jag flytta hem med familjen till Åland, säger ”Daja”.


Daniel ”Daja” Sjölund är i en ovan situation den här sommaren.
Hans Åtvidaberg har inte spelat en match sedan 0–1-förlusten borta mot Mjällby den 31 maj och den allsvenska omstarten sker först den 7 juli hemma på Kopparvallen mot AIK.
VM-uppehållet har också inneburit ett uppehåll i träningen och två veckors ledighet för ”Daja” och hans lagkamrater i ÅFF.
– Det är min längsta ledighet på sommaren under mina tolv år i Sverige, säger Daniel Sjölund.
Tillsammans med sambon Johanna Karlsson och ettårige sonen Wilton har Daniel Sjölund tillbringat den lediga tiden på Åland. Midsommar firade familjen vid Sjölunds föräldrars sommarställe i Geta.
– Under ens ledighet blir det mest att man stressar runt för att hinna med att hälsa på så många vänner och bekanta som man orkar. Ute i Geta gillar jag att bara ta det lugnt och försöka koppla av. Det blir någon fisketur också.
Är du en storfiskare?
– Nej, haha, jag har aldrig varit något vidare. Jag gillar mest känslan av att komma ut på sjön.
Efter ett decennium där Finströmsonen Sjölund vann allt som går att vinna i svensk fotboll med Djurgården lämnade han efter 2012 års säsong Stockholmsklubben för Åtvidaberg.
Mindre klubb, mindre uppmärsksamhet – nya förutsättningar.
Åtvidaberg ligger åtta i serien efter tolv omgångar – en placering som laget har nått två år i rad i allsvenskan.
– Självklart vill klubben alltid bli bättre och ta sig högre upp. Samtidigt måste man vara realist; det finns fem-sex lag som är ovanför oss. Klubbar som är väldigt stora och som har helt andra förutsättningar än Åtvidaberg, säger Daniel Sjölund.
– ÅFF måste börja med att bli större som förening, få mer folk på matcherna, börja marknadsföra sig och bygga intresset. Publiksnittet går ner för flera klubbar och många har det tufft, utmaningen för Åtvidaberg ligger i första hand där, att växa och bli större. Rent sportsligt vore det suveränt om vi kunde bli bättre än i fjol och sluta sexa eller sjua.
Är det frustrerande att kämpa om en sjätteplats efter guldåren i Djurgården?
– Nej, jag trivs otroligt bra med sättet vi spelar på och med det jag gör. Det är det viktigaste, även om det vore toppen att kunna kriga om ett guld. Sen så tycker jag att vi har alla möjigheter att kunna spela en cupfinal någon gång. I en match kan vi slå alla lag, men över 30 omgångar i allsvenskan är det såklart svårt att utmana hela vägen.
Hur bedömer du din egen insats under våren?
– Jag har fått mer ansvar av Swärdh (Peter, tränare) nu jämfört med tidigare, och det är kul. Det har känts bra spelmässigt tycker jag. Vi kanske inte har fått ut lika mycket av spelet på vänsterkanten där det kändes som vi hade ett stort övertag tidigare med mig, Bergström (Kristian) och Dahlén (Andreas). Motståndarna stänger den kanten bättre nu. Vi får ut mer av spelet längs högerkanten där vi har många snabba spelare som är mer raka i sitt spel.
– Målmässigt har det inte blivit något i år för min del, även om jag har haft en del chanser. Men jag försöker utveckla mig som spelare hela tiden och går mer rakt på mål numera. Jag tar mig in i boxen i anfallen i stället för att bara tänka bakåt.
Åtvidaberg inledde säsongen 2014 med minus två miljoner svenska kronor i kassan och har tappat ytterligare en miljon sedan dess.
Enligt lokaltidningarna i Östergötland måste klubben göra sig av med dyra spelarkontrakt för att inte riskera elitlicensen 2015. Men Daniel Sjölund, som sitter på ett utgående kontrakt, sitter lugn i båten.
– Man får lita på att klubben har koll på situationen. Det är väldigt många spelare som har utgående kontrakt, men för att kunna ha kvalitet i det vi gör gäller det att behålla nyckelspelare. Men visst, det måste ju läggas upp en plan så att man inte fortsätter att gå minus, säger ”Daja”.
När du sitter på ett utgående kontrakt ligger det nära till hands att fråga om IFK Mariehamn är ett alternativ som nästa klubbadress?
– Jag har ju alltid kontakt med IFK Mariehamn eftersom jag känner så många i klubben. Men det är först efter den 1 juli, när mindre än sex månader återstår av kontraktet, som man får börja diskutera med andra klubbar. Så det är ju först därefter som det kan bli en seriös diskussion.
– Tanken har alltid varit att runda av i IFK, för vi kommer att flytta till Åland i framtiden eftersom både jag och Johanna är härifrån. Men när det blir vet jag inte, det känns i alla fall inte aktuellt till nästa säsong. Jag känner att jag fortfarande har mer att ge på den här nivån, och det lilla snack jag har haft med Åtvidaberg hittills är positivt. De vill ha mig kvar, sen får man lyssna på hur satsningen kommer att bli.
I mars i fjol blev du och Johanna föräldrar till Wilton. Vad har han betytt för fotbollsspelaren Daniel Sjölund?
– Det är ett helt nytt liv. Fotbollen har betytt väldigt mycket för mig och gör det fortfarande, men man blir mer vuxen. Man kan släppa träningar och matcher fortare. Det är härligt att komma hem till familjen oavsett hur det har gått i den senaste matchen. Sjävklart blir man förbannad och irriterad efter matcher, men det går över ganska snabbt när man kommer hem.
Efter ”Dajas” flytt från Dif till ÅFF, och med anledning av den omställning det skulle innebära socialt att lämna storstan för landet, skrev fotbollsmagasinet Offsides Henrik Ystén:
”Överlever man Åland fixar man Åtvidaberg. Sjölund är antagligen en av de mer laidback spelare jag någonsin har träffat. Han gillar att fika, ta det lugnt, ta det lugnt lite till, fika lite mer …  Ja, ett fullblodsproffs helt enkelt.«
Gillar du att fika?
– Haha, det ligger mycket i det där. Jag vet inte, men jag tänker inte efter så mycket. Jag försöker att njuta av fotbollen så mycket som möjligt. Och så gillar jag utmaningen också och att se möjligheterna i den.
Hur sugen är du på att spela allsvensk fotboll igen?
– Det är lustigt. När man väl spelar är det full fart, men när det tar stopp känns det som om det var hur länge sen som helst man spelade match. Det smäller direkt mot AIK hemma och sen har vi Malmö borta. Sen har vi ett derby hemma mot Norrköping i höst. Det ska bli jäkligt kul.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax