DELA

Sandvik: ”Känns komplett nu”

STYRKELYFT. Skadan i handen gjorde hans deltagande till en chansning.
Men Kenneth ”Kenta” Sandvik trotsade smärtan och lyfte hem karriärens första VM-medalj i styrkelyft.
– Helt otroligt, äntligen! Det är ett stort mål jag har uppnått, säger silvermedaljören Sandvik.
Kenneth Sandvik, 39, har fått uppleva det mesta inom styrkelyft.
Han innehar bland annat världsrekordet i bänkpress (satt i en styrkelyftstävling; 371 kilo), har vunnit VM i bänkpress vid ett flertal tillfällen och blivit Europamästare i styrkelyft.
Men inför lördagens styrkelyft-VM i Colorado, USA saknade ”Kenta” fortfarande en medalj i totalen på styrkelyft-VM, trots åtta tidigare försök och en rad delgrenssegrar. Det var mycket därför som Ålands kraftsportklubbs affischnamn satte sig på planet och chansade på en VM-start trots att han hade skadat handen på ett träningspass inför mästerskapet.


Testade på värmningen
– Jag testade hur handen kändes på kvällen innan tävlingen och det var inget vidare. Jag tänkte att det inte skulle bli något alls, men på uppvärmningen dagen efter lyfte jag med ett smalt grepp för att avlasta handen, och sen så breddade jag greppet under tävlingen ju mer jag kände att det funkade, säger Kenneth Sandvik som ändå fick göra sitt bästa för att sortera bort smärtan under bänkpressmomentet.
– Det gjorde ont, men jag fick försöka att koppla bort det och bomba på. Resultatmässigt var det ingen fullträff, men jag är glad att det gick vägen, fortsätter ”Kenta” som lyfte 345 kilo i sitt tredje och sist lyft.
Noteringen räckte till ett brons i bänkpress bakom Fredrik Svensson, Sverige, (360 kilo) och norrmannen Carl Yngvar Christensen (350 kilo).
När sedan amerikanen Joseph Cappellino och norrmannen Hans Magne Baardtvet – båda med högre anmälningsvikt än Sandvik – bommade i bänkpress hade Kenneth Sandvik ett jätteläge på silver efter att ha inlett VM med 415 kilo och en tredjeplats i knäböj (fem kilo under personbästa).


”Fantastisk idrottsman”
När ålänningen klarade ingångsvikten i marklyftet var medaljen säkrad. Fredrik Svensson på bronsplats gjorde ett försök att gå om ”Kenta” men missade på 345 kilo, varpå Sandviks 312,5 kilo i marklyft räckte för att behålla greppet om silverplatsen.
I sammandraget vann Christensen överlägset på nya världsrekordet 1 230 kilo före Sandvik (1 072,5 kilo) och Svensson (1 035 kilo).
– Ibland har man stolpe in, ibland stolpe ut, och nu var det min tur i den här tävlingen. Det här väger tungt på min meritlista i och med att jag aldrig tagit en medalj i totalen på VM tidigare, bara delgrensmedaljer, säger Kenneth Sandvik.
– Det känns ganska komplett nu, att ha den där medaljen äntligen. Jag vann i och för sig inte, men det känns ändå stort. Det går inte att göra så mycket åt en fantastisk idrottsman som Christensen.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax