DELA

Sandvik: ‘Halvt inställd på fiasko’

STYRKELYFT. Inte beredd att ge upp på förhand – men väl på platt fall.
En handskadad Kenneth Sandvik åker till styrkelyft-VM på vinst och förlust.
– Jag skulle väldigt gärna vilja ha en medalj innan jag lägger av, säger han.
Han har gjort tretton raka bänkpress-VM och går nu in i sitt tionde världsmästerskap i styrkelyft-VM.
Kenneth ”Kenta” Sandvik har visserligen hunnit bli 39 år gammal, men drivet och passionen för sporten är intakt.
– Att syssla med styrkelyft är en livsstil och har man en gång varit med på stora mästerskap så vill man fortsätta att vara det så länge man kan. Det kommer en dag när åldern tar ut sin rätt och man inte kan konkurrera längre, men fram till dess vill jag hinna med så många som möjligt, säger Kenneth Sandvik.
I går lyfte ”Kenta” från Arlanda med destination Denver, USA.
Årets världsmästerskap avgörs i Aurora en halvtimmes bilfärd från metropolen vid Klippiga bergens rand.
Kenneth Sandvik är en av tretton lyftare i tungviktsklassen ( 120 kilo) och är fyra på rankinglistan inför tävlingen. Norrmännen Carl Yngvar Christensen (1 200 kilo) och Hans Magne Baardtvet (1 105 kilo) samt amerikanen Joseph Cappellino (1 127,5 kilo) har bättre anmälningsvikter än ålänningen Sandvik (1 086 kilo).


Hoppas på snabbläkande tumme
Därbakom skuggar Kenneth Sandviks evige konkurrent Fredrik Svensson, Sverige, med fin form och 1 078 kilo i anmälningsvikt.
”Kenta” drömmer om en medalj och skulle möjligen kunna slåss om ett brons under lördagens tävling (som inleds 23.30 finsk tid med knäböj följt av bänkpress och marklyft).
Men chanserna försämrades för tre veckor sedan när ÅKK:aren drog på sig en skada i handen under ett gympass.
– Det var en blandning av olycka och slarv. Jag skulle bänka med en bänkskjorta på, tappade kontrollen över vikten och sträckte ut tummen. Jag får ont när jag har stången i händerna, så jag åker till VM på vinst och förlust. Jag kommer att känna testa att lyfta en 180-200 kilo före tävlingen, och det blir avgörande för om jag kan ha bänkskjorta på eller inte. Klarar jag inte de tyngderna och måste lyfta utan skjortan så rasar jag i tävlingslistorna direkt, säger Kenneth Sandvik som ändå tycker att det är värt den långa resan för en chansning.
– Ja, jag vill inte stanna hemma och inse att tummen blivit bra på lördag. Då är det bättre att göra ett försök. Och man vet aldrig med en inflammation, den kan vara över till dess. Jag tar lite antiinflammatoriska läkemedel, vilar från träning och så har jag testat på akupunktur också.
Medaljdrömmen hänger i mångt och mycket på om handskadan hinner läka tills på lördag.


Har världsrekordet
”Kenta” vill gärna ta en i VM-sammanhang innan karriären är över men är samtidigt medveten om att tidpunkten för årets mästerskap är särskilt oläglig för hans chanser.
– Tävlar man åtta, tio gånger om året kommer ju skador alltid att komma opassande. Men visst, det hade kunnat vara inför ett SFI-mästerskap, nu är det inför ett VM och det är synd såklart. Jag räknar inte med någonting. Håller inte handen för bänkpress kan det lika gärna bli 900 kilo totalt, så jag är halvt inställd på ett fiasko, säger Kenneth Sandvik som har världsrekordet i bänkpress (371 kilo) inom IPF*-sanktionerade tyngdlyftningstävlingar.
SFI-konkurrenten Fredrik Smulter har bänkpressvärldsrekordet i en ”ren” bänkpresstävling på 400 kilo. Att världsrekordet är ett annat i styrkelyftssammanhang beror på att man då har ytterligare moment (knäböjd och marklyft) att klara av under en och samma tävling.
– Jag skulle gärna ha haft en medalj från styrkelyft-VM efter att ha vunnit EM två gånger och blivit fyra på VM tidigare. Statistiskt sett är man ju bäst före 40, och jag har aldrig lyft tyngre än jag gör nu. Samtidigt är många av de jag tävlar mot tio, femton år yngre än mig, och medan jag höjer med fem, tio kilo så rusar de framåt. Det finns inte på kartan att man kan rå på sådana som Christensen och Cappellino, men så länge jag kan vara med i medaljdiskussionen är det grymt motiverande, avslutar ”Kenta”.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 528 462

Fotnot: IPF=Internationella styrkelyftsförbundet.

 

HÄR KAN DU SE STYRKELYFT-VM: http://goodlift.info/live.php