DELA

Salmén förstärker Åland United

FOTBOLL. I veckan kom mittfältaren Hanna Salmén tillbaka till Åland United. Hon stannar över sommaren innan det bär av till USA igen. Och hennes förhoppning är att få spela redan på lördag.
– Klart att det är det jag siktar på, säger hon.
Åland United har fått förstärkning. I tisdags kväll anslöt den nygamla ÅU-spelaren Hannah Salmén till laget som hon spelade med redan från början 2005. Sedan tre år tillbaka representerar hon Campbell University i North Carolina, där hon också studerar.
Men nu när det är sommarlov är 21-åringen hemma på Åland och hjälper sitt gamla lag. Ett lag som har varit skadedrabbat i början av säsongen, och Salmén jobbar nu därför mot att ta plats i startelvan i ligamatchen mot KMF borta på lördag.
– Det är tråkigt att jag redan har missat början av säsongen, men jag hoppas att jag får spela direkt. Jag tränade ju med Åland United en månad i julas när jag var hemma, och jag känner många av spelarna sedan tidigare och jag vet hur Markes (Marianne Miettinen, ÅU-tränare) spelstil är. Men trots att de har haft en tunn trupp tycker jag att de har jobbat riktigt starkt hittills i år, säger Hannah Salmén.

Småskadad
Fotbollssäsongen i USA tog slut i höstas, och sedan dess har det varit försäsongsträning och träningsmatcher. Men Salmén har tvingats vila en del på grund av småskador i vristen och smalbenet. Men hon inte att det ska hindra henne från att spela redan på lördag.
– Formen finns där och visst klarar jag 90 minuter. Det ska inte vara något problem, säger hon.
Helst ser hon sig på en offensiv position i laget, men i USA har hon också spelat i försvaret. Vilken roll hon får i ÅU vet hon ännu inte.
– Jag kom i tisdags så jag och Marke har inte pratat igenom det än. Jag är van att bli runtflyttad, men det senaste halvåret har jag spelat på en offensiv position, säger hon.

Utvecklats i USA
Fotbollen i USA bedömer hon ligger på samma nivå som den finländska ligan, men att spelstilen där är annorlunda.
– Där är fotbollen med fysisk och det finns mer individuell skicklighet bland spelarna. Och här är det mycket mer lagtaktik än där, säger hon.
Själv har hon gjort framsteg som fotbollsspelare under tiden i USA som hon tror att hon kan bidra med i ÅU över sommaren.
– Jag är en mycket starkare person på plan nu. Jag är mer självsäker och jag tror på det jag gör, säger hon.
Men Salmén är inte den enda förstärkningen ÅU väntar nu den närmaste framtiden. Redan på söndag ansluter Rebecca Björkvall som också lämnar USA för Åland under sommarlovet, och i slutet av månaden alternativt i början av juni kommer nybakade italienska mästaren Maiju Ruotsalainen tillbaka till truppen.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax