DELA

Rörelse för barn med hjälp av bingo

I morgon presenteras den första övningen i Nya Ålands aktivitetsbingo för barn. Bingon görs i samarbete med Ålands Idrott och projektet Starka barn.

– Tanken är att nu när man är hemma från skolan ska man få en extra push att röra på sig, säger idrottskonsulent Josefine Gustafsson.

 

Skolorna håller fortsättningsvis stängt med anledning av det undantagstillstånd som råder i landet, förutom för de barn till föräldrar som arbetar i branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion. Av förklarliga skäl är därför många barn hemma mer än vanligt.

Som en hjälp på traven till att komma ihåg att också röra på sig under skoldagen publicerar Nya Åland nu en aktivitetsbingo i samarbete med Ålands Idrott. Övningarna i bingobrickan utgår från projektet Starka barn som initierades av Ålands Idrott 2013.

– I Starka barn så leker man lekar som utmanar styrka, koordination, rörlighet och snabbhet och det är de här fyra olika områdena som vi fokuserar på i bingon, säger idrottskonsulent Josefine Gustafsson.

Finns i 16 grundskolor

Syftet med projektet Starka barn är bland annat att elever i årskurs 1 och 2 får en kostnadsfri, ledarledd, fysisk aktivitet i skolan varje vecka. Fokus är på allsidig träning i form av lekar. Det här läsåret finns Starka barn steg 1, för ettor och tvåor, i 16 grundskolor på Åland.

Den här aktivitetsbingon riktar sig däremot till alla barn som vill röra på sig hemma.

– Att man får en liten stund där man helt enkelt får träna på styrka, rörlighet, snabbhet och koordination. All rörelse är bra rörelse, säger Josefine Gustafsson.

Utlottning av priser

Bingobrickan hittad du i dagens tidning. I morgon torsdag presenteras den första övningen. En ny övning kommer därefter att publiceras varje vardag i tidningen.

När man har lyckats få en rad, genom att kryssa över de övningar man har utfört, kan man skicka in en bild på sin rad till Nya Åland. Då är man med i utlottningen av priser från Lekia, Team Sportia och Viking Line. Första utlottningen, av totalt fyra, sker när fyra övningar har presenterats.

Inte prenumerant ännu? Inga problem. Nu kan du bli digital prenumerant för 30 cent per dag. Maila prenumeration@nyan.ax så fixar vi det direkt.