DELA

Ringbom jubilerar med tennisresa till Florida

TENNIS. Det är en svårslagen 40-årspresent.
Malin Ringbom hoppades på en plats i FM – det blev en resa till Florida och veteran-VM i stället.
– Jag hade tänkt mig en helg i Helsingfors, men det blev lite större än så, säger MLK-spelaren.
Malin Ringbom har spelat tennis i hela sitt liv.
Bland meriterna märks ett par dubbeltitlar i par med med Linda Jansson i junior-FM, flera öspelsguld och collegetennis i Louisiana.
Så inför 2014 års utomhussäsong, året då hon fyller 40, ville hon ge sig själv en present i form av en tennisresa.
Hon började med att sondera marken i sin närhet.
Det slutade med en tripp i västerled.
– Tanken var att jag skulle spela veteran-FM i D40-klassen, men eftersom det var för få deltagare så blev det ingen tävling, säger Malin Ringbom.
Med hjälp av sin gamla radarpartner Linda Jansson kom Ringbom i kontakt med en tennistränare i Tammerfors, Katriina Saarinen, med erfarenheter från tidigare veteran-VM.
– De hade varit iväg på veteran-VM i Turkiet för fem år sen, så jag hörde om det var någon rolig resa på gång. Då nämnde hon att ett finskt lag i 35-klassen skulle åka till Florida på veteran-VM och på den vägen är det, säger Malin Ringbom.


Spelas i Florida
Årets veteran-VM i tennis avgörs i amerikanska Palm Beach Gardens och Boca Raton i Florida. Lagtävlingen spelas mellan den 21 och 26 april, medan den individuella turneringen hålls från den 27 april till 4 maj.
För Malin Ringbom blir det bara spel för Finland i lagtävlingen tillsammans med Mari-Liis Parmas, Minna Rautajoki och Elina Lehtinen.
Hur mycket tid hon får tillbringa på banan är dock oklart.
– Jag hade bara möjlighet att vara borta en vecka så det blir bara lagspel för min del, säger Malin Ringbom om turneringen som innehåller både gruppspel och slutspel och där de fyra spelare starka landslagen spelar två singelmatcher och en dubbelmatch i varje drabbning.
– Det är sagt så att de som är på plats tidigt spelar singlarna på måndag. Jag kommer dit först på söndag, så det kanske bara blir en betydelselös dubbelmatch för min del på måndag. Det ska bli intressant att se hur jag står mig gentemot de andra i laget. Men vi har i alla fall bestämt att alla ska få spela, det är ju rätt värdelöst att bekosta en resa till USA utan att få chansen.
Om det finska lagets inbördes ranking är oklar är det ännu svårare att sia om motståndarlagens kvalitet.


”En cirkus”
– Veterantouren är ju en cirkus jag inte har gett mig in i ännu. Jag antar att flera VM-spelare åker runt på tourens olika deltävlingar runt jorden. Det är allt från sådana spelare som var riktigt bra förr i tiden, till andra som ger sig själv en andra chans och som aldrig lyckades nå toppen internationellt eller nationellt.
Bland storspelarna i Palm Beach Gardens märks fransyskan Sandrine Testud, 42, som var rankad nia i världen som bäst år 2000, och den amerikanske excentrikern Jeff Tarango, 45, (rankad 42:a i världen som bäst 1992). Det ryktas även om att den forna Australian Open- och Wimbledon-mästarinnan Amélie Mauresmo, Frankrike, ska komma till start.
– Som semestertripp är det här oslagbart; att få spela tennis och träffa nya människor. Det kommer att bli väldigt roligt, säger Malin Ringbom.
Nervös?
– Nä, möter man en mycket bättre spelare än en själv ska man ju få stryk. Men jag spelade faktiskt mot en svenska häromveckan i Stockholm som har spelat veteran-VM tidigare. Hon var svagare än mig, så det gav mig ett visst hopp (skratt).

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax